Србија

РХМЗ велике падавине најавио још 10. маја! (видео)

НОВИ САД – Метеоролог Миодраг Стојановић из Републичког хидрометеоролошког завода изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је тај Завод прошлонедељне падавине које су изазвале огромне поплаве у Србији најавио још 10. маја, те да је 12. маја је дата и прва прогноза огромних количина тих падавина. Он је гостујући у Јутарњем програму РТВ-а одбацио тезе о томе да прогнозе падавина нису објављене на време, наводећи да је РХМЗ чак похваљен због тога од шефа европске канцеларије Светске метеоролошке организације. …

На питање да ли се већ 10. маја могле предвидети последице тих падавина Стојановић је рекао: “Наравно, па у Републичком хидрометеоролошком заводу раде професионалци”.

“Завод је део система, наше је да осмотримо појаву и да најавимо појаву и ми смо све то одрадили. Али, мислим да са том количином падавина која је пала – ако се зна да је рецимо за Нови Сад просек за цео месец 60 литара, док је за три дана пало 140 литара, а у неки местима у Србији чак и 300 литара у та два, три дана – онда су то стварно размере катастрофе и ту је урађено максимално колико је могло да су уради “, оценио је Стојановић, упитан због чега није било реакције на такве прогнозе РХМЗ.

Он је најавио нове падавине у наредним данима, али, како је навео, то неће имати утицај на подизање нивоа водостаја река или евентуалне бујице.

“Ове количине падавина које ће уследити су минималне у односу на оне количине које су пале у претходном периоду. То ће бит локални и краткотрајни пљускови”, казао је Стојановић.

Такође, како је навео, не би требало очекивати ни проблеме које би отапање снега због високих температура имало на водостаје или евентуално покретање бујица.

“Према подацима РХМЗ, снега на нашим планинама нема, а према подацима из околних земаља, има га нешто мало на Бјелашници, те ни од тога не прети опасност од стварања нових бујица”, рекао је он.

 

РТВ.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!