Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од поплава, а 34 особе су евакуисане из поплављених објеката. Ванредна ситуација проглашена је у Нишу, Лесковцу, Дољевцу, Бојнику, Власотинцу…

Припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су у понедељак 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 22 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца.

Услед обилних кишних падавина и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на територији града Лесковца, на делу територије општине Бојник и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце, саопштио је МУП.

Припадници Ватрогсно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу воде у општини Сврљиг-село Нишевац, општини Дољевац у селима Орљане и Шарлинац, као и на интервенцији евакуације 22 особе из угроженог подручја на територији општине Дољевац.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања евакуисао је четири дечака у Бујановачкој бањи.
У Топличком управном округу, у месту Житорађа општина Прокупље излила се Југбогдановачка река и поток при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у реону села Бадњевац евакуисао старију особу.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из места Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд. Такође, били су ангажовани на црпљењу воде у селу Рударе, Бојник, Власотинце и Медвеђа.

На територији Пиротског управног округа услед изливања реке Нишаве, дошло је до плављења домаћинстава на општини Димитровград и то на подручју села Жељуша. Припадници ВСЈ Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли градској управи у испоруци основних животних намирница.

Ванредна одбрана од поплава у Димитровграду, Нишу и Врању

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама „Јужна Морава- Врање“ и „Нишава-Ниш“, саопштено је из ЈВП „Србијаводе“.

Услед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла редовна одбрана од поплава проглашена је на Водној јединици „Нишава-Ниш, Димитровград“ и на Водној јединици „Ибар- Краљево, Нови Пазар“.

​На терену су све службе „Србијаводе“ и надлежних водопривредних предузећа са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и прате ситуацију како би предузели све припремне радње и мере у циљу спречавања плављења подручја.

„Пошто се поплавни талас полако помера према Пироту, ми сада идемо тамо да пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу, ни у Пироту, јер су оба ова града заштићена на прави начин. У Врању где је забележен пораст нивоа реке Мораве су такође наше екипе које прате ситуацију како би утврдили шта је то што морамо ноћас и ујутру да урадимо како би нам грађани били безбедни“, истакао је синоћ Пузовић.

У Нишу, Пироту, Димитровграду и Врању су одржани Кризни штабови, где су утврђене хитне санационе и превентивне мере које се предузимају у координацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама.

Како се наводи, поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије прети да угрози насеља на југоистоку Србије.

Службе ЈВП „Србијаводе“ уводе дежурства на локалитетима који су евидентирани као критични, како би у складу са хидролошком ситуацијом ангажовали додатна средства и људство у циљу благовременог дејства, пренео је Танјуг.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Те неспособне пропагандисте страха сакривене иза "Кризног штаба" треба одмах укинути и растерати као мачке са јебишта!

Те неспособне пропагандисте страха сакривене иза “Кризног штаба” треба одмах укинути и растерати као мачке са јебишта!

Народна странка позивала је данас Kризни штаб да “престане да удовољава властима стварањем утиска да …

У Србији 0.0776% нових случајева корона вируса по глави становника (фото, статистика)

У Србији 0.0776% нових случајева корона вируса по глави становника (фото, статистика)

Србија данас коментар: Хајде да мало ставимо у контекст бројке заражаних корона вирусом и број …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *