Србија

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од поплава, а 34 особе су евакуисане из поплављених објеката. Ванредна ситуација проглашена је у Нишу, Лесковцу, Дољевцу, Бојнику, Власотинцу…

Припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су у понедељак 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 22 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца.

Услед обилних кишних падавина и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на територији града Лесковца, на делу територије општине Бојник и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце, саопштио је МУП.

Припадници Ватрогсно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу воде у општини Сврљиг-село Нишевац, општини Дољевац у селима Орљане и Шарлинац, као и на интервенцији евакуације 22 особе из угроженог подручја на територији општине Дољевац.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања евакуисао је четири дечака у Бујановачкој бањи.
У Топличком управном округу, у месту Житорађа општина Прокупље излила се Југбогдановачка река и поток при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у реону села Бадњевац евакуисао старију особу.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из места Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд. Такође, били су ангажовани на црпљењу воде у селу Рударе, Бојник, Власотинце и Медвеђа.

На територији Пиротског управног округа услед изливања реке Нишаве, дошло је до плављења домаћинстава на општини Димитровград и то на подручју села Жељуша. Припадници ВСЈ Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли градској управи у испоруци основних животних намирница.

Ванредна одбрана од поплава у Димитровграду, Нишу и Врању

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама „Јужна Морава- Врање“ и „Нишава-Ниш“, саопштено је из ЈВП „Србијаводе“.

Услед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла редовна одбрана од поплава проглашена је на Водној јединици „Нишава-Ниш, Димитровград“ и на Водној јединици „Ибар- Краљево, Нови Пазар“.

​На терену су све службе „Србијаводе“ и надлежних водопривредних предузећа са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и прате ситуацију како би предузели све припремне радње и мере у циљу спречавања плављења подручја.

„Пошто се поплавни талас полако помера према Пироту, ми сада идемо тамо да пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу, ни у Пироту, јер су оба ова града заштићена на прави начин. У Врању где је забележен пораст нивоа реке Мораве су такође наше екипе које прате ситуацију како би утврдили шта је то што морамо ноћас и ујутру да урадимо како би нам грађани били безбедни“, истакао је синоћ Пузовић.

У Нишу, Пироту, Димитровграду и Врању су одржани Кризни штабови, где су утврђене хитне санационе и превентивне мере које се предузимају у координацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама.

Како се наводи, поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије прети да угрози насеља на југоистоку Србије.

Службе ЈВП „Србијаводе“ уводе дежурства на локалитетима који су евидентирани као критични, како би у складу са хидролошком ситуацијом ангажовали додатна средства и људство у циљу благовременог дејства, пренео је Танјуг.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!