Србија

Гардијан: Скандал у Еулексу само врх леденог брега

ПРИШТИНА, ЛОНДОН – Скандал у мисији Еулекса који је открила британска тужитељка Марија Бамије само је врх леденог брега, а проблеми мисије нису од јуче, пише лондонски “Гардијан” позивајући се на више различитих извора у тексту “Корупција експоненцијално порасла”.

Бивши директор економског одељења Међународне цивилне канцеларије (МЦК) Андреа Лоренцо Капусела оценио је да је актуелни скандал у вези са корупцијом у мисији Еулекс, на који је указала Бамије “само мали део проблема у проблематичној мисији”.

Према писању “Гардијана”, који преноси анализу из наредне књиге Капуселе чије се објављивање очекује у фебруару 2015. године, Еулекс је подизао у просеку 2,5 оптужби годишње и изрицао једну пресуду.

“Узимајући у обзир колико су раширени политичка корупција и организовани криминал на Косову ови резултати су изузетно неадекватни. Мисија Еулекс је занемарила свој мандат”, навео је Капусела.

Он је истакао да у осам познатих случајева за које постоје “кредибилни и добро документовани докази који снажно указују на то да су тешки злочини почињени” Еулекс није подигао оптужнице нити је спровео истрагу.

Капусела је навео да је од 15 највећих случајева за које је Еулекс требало да подигне оптужнице, седам оптужница реализовано под снажним притиском међународне јавности.

Капусела такође тврди да су у три од четири случаја оптуживане “другоразредне” личности, као и да “постоје људи који су убијали људе и извлачили се због Унмика и Еулекса”.

Он је навео да је своју анализу послао Еулексу, али да од званичника мисије није добио одговор, док је портпарол Еулекса тим поводом рекао за “Гардијан” да у мисији верују да је “сваки случај кривичног гоњења важан, због жртава и преживелих”.

У Еулексу су такође навели да специјални тужиоци мисије раде на најтежим предметима “ратних злочина, тероризма, трговине људима, корупције и организованог криминала”, као и да је изречено 20 пресуда за организовани криминал, 43 пресуде у борби против корупције и 30 пресуда за ратне злочине.

“Гардијан” је цитирао косовског аналитичара Иљир Деду који је рекао да је “Еулекс дошао да изгради ред и мир на Косову, али је припитомљен” и да је “корупција је експоненцијално порасла под Еулексом”.

Британски лист подсетио је и на писмену тврдњу бившег шефа Унмика Сорена Јесена-Петерсена који је навео да је 2005. године “после вишемесечне истраге корупције и организованог криминала међу косовским политичарима високог нивоа” јутарња рација Унмика и Кфора отказана неколико сати пре почетка операције због приговора неких “важних чланица”.

Лист је навео да је специјални тужилац Клинт Вилијамсон, који је истраживао наводе известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима и илегалној трговини органима на Косову и у Албанији, објавио у јулу да је било доказа против високорангираних косовских политичара.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Na to se ukazuje godinama ali niko ne slusa dok neko ne padne a onda stradaju samo pioni. Sta je u stvari eulex ,nato,eu,sfor,kfor….sve isto sranje samo razlicito pakovanje?! Sta je hag osim grada? Mjesto gdje je samo pravoslavcima uplacen “VISEGODISNJI ODMOR IUMEDJU 4 ZIDA SA DVA MOGUCA POKLONA I ISTIM ISHODOM,NEOBJASNJIVA SMRT I RAK”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!