Хелм

Нова Влада Грчке потврдила: Нема приватизације лука Пиреј и Солун а “заборавили” да забране продају грчких острва која углавном купују Арапи

АТИНА – Грчка влада је саопштила данас да остаје при планираној обустави приватизације две водеће луке, Пиреја и Солуна, оповргнувши тако писање појединих медија да се премишља о тој одлуци.

“Не преговарамо о даљој продаји или приватизацији лука Пиреј и Солун”, изјавио је данас портпарол владе у Атини, Габријел Сакеларидис за једну грчку телевизијску станицу, а преноси агенција Ројтерс.

Нова влада премијера Алексиса Ципраса оцењује “криминалним” распродају стратешке националне имовине и тражи да се одбаце поједини услови које су Атини поставили међународни кредитори у оквиру споразума за добијање пакета финансијске помоћи.

Кинеска компанија ЦОСЦО управља са два лучка терминала за утовар терета у пирејској луци, а према прошлогодишњем програму приватизације ушла је у ужи избор за куповину 67 одсто удела у луци.

Званична Атина, пак, поручује да није против давања концесије кинеској компанији, већ да само не жели да прода луку.

Грчка компанија за развој некретнина Ламда Девелопмент је, међутим, упутила критике на рачун владе, наводећи да ће недавне изјаве грчког министра енергетике Панајотиса Лафазаниса, великог противника процеса приватазације, наштетити улагањима у земљи.

“Изјаве господина Лафазаниса шаљу обесхрабрујућу поруку дугорочним приватним међународним инвеститорима који су нашој земљи очајнички потребни”, наводи се у саопштењу те компаније, која је предводила групу инвеститора којима је прошле године додељен посао развоја старог атинског аеродрома, Хеленикон.

Из нове владе су поручили да ће покушати да пониште тај уговор, називајући продају ексклузивне имовине уз море “скандалозном”.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!