Србија

БГД на води: Куле у ваздуху су манипулације или читав пројекат као средство за прање “кипарског новца”

Скандалозна манипулација о томе како је протекао састанак угледних српских архитеката и градоначелника Београда Синише Малог на којем се пре три дана говорило о пројекту Београд на води, угрозила је здравље председника Академије архитектуре Србије Михајла Митровића.

– Мени је толико скочио притисак да ми је лекар забранио свако узнемиравање и нервирање у наредних неколико дана – рекао је за “Вести” чувени архитекта, аутор Западне капије Београда, познате и као Генексове куле.

Управо је кула режимским манипулторима послужила да изјаву архитекте Митровића истргну из контекста како би се у медијима вртела вест да је овај 92-годишњак, оснивач Академије, дао подршку Београду на води, подсећајући да је и Капија коју је он пројектовао својевремено била критикована у јавности, баш као што се сада критикује пројекат стамбено-пословног центра на десној обали Саве.

– Све је то нечасно и мутно. Градоначелник ме питао да ли је тачно да је и Капија дочекана на нож? Ја сам рекао да је то тачно али да се то не може поредити – то је само једна кућа на ободу града. Ми наравно нисмо одустали ни од једног свог става у Декларацији у којој смо критиковали пројекат Београд на води – демантује Митровић да су архитекте окупљене у Академији похвалиле Вучићев пројекат и најавиле сарадњу, како је сугерисао телевизијски прилог Јавног сервиса Србије.

Академија архитектуре Србије, која окупља 40 најугледнијих српских архитеката, недавно је усвојила Декларацију о Београду на води, захтевајући да се хитно обустави пројекат. Архитекте детаљно наводе све мане и недостатке, а ми ћемо набројати само неке.

Остављајући по страни одсуство естетике и неуклапања стамбено-пословног комплекса на обали Саве који би својим солитерима и кулама потпуно одударао и заклањао стари део престонице, почев од Калемегдана, Победника, Саборне цркве и Светосавског храма, стручњаци упозоравају и на саобраћајни колапс који би уследио.

Наиме, за предвиђени капацитет Београда на води Савска улица би морала да има шест трака по смеру, укупно 12, што је неизводљиво.

За увце и напоље…

Људи који сада живе у насељу Бара Венеција страхују због могућег губитка крова над главом јер су њихови станови које су добили као радници Железнице Србије налазе на траси Београда на води.

– Град хоће да нам да станове на годину дана у закуп, па после годину дана на улицу – упозоравају они. На понуду да им се организује састанак са градоначелником одговарају да су већ с њим разговарали али да им је он запретио “да ће да доведе специјалце да нас за уво избаце напоље”.

Градски менаџер Горан Весић иначе тврди да је до сада 88 породица добило нове станове, и да је расељено више од 100 објеката.

Да ли се зна, питају даље архитекте, међу којима је и 17 универзитетских професора, како обезбедити 25 милиона кубика воде дневно и 100 мегавата нове инсталисане снаге електричне енергије? Како изградити 40.000 гаражних места у екстремно високој подземној води? Да ли се зна како, из саобраћајног гротла, уредно однети три милиона кубних метара ископа?”
Упозоравају и да је “понижавајућа чињеница да је једна макета којој се не зна ни аутор ни порекло, постала главна матрица даље разраде просторног плана, за највреднији део града, уместо урбанистичког плана”.

Подсећамо да је власт кренула у бесрамно уподобљавање закона интересима инвеститора из Уједињених Арапских Емирата, па је тако промењен Генерални урбанистички план, укинута забрана о изградњи високих зграда, следеће недеље у републичкој скупштини треба да се гласа о лекс специјалису, закону који ће омогућити експропријацију земљишта и објеката у Савском амфитеатру.

И све то а да уговор са инвеститором још није ни потписан. Та чињеница није сметала градоначелнику Београда Синиша Мали да на Међународном сајму некретнина у Кану најави да од лета почиње изградња прве две резиденцијалне куле од 20 спратова, да продаја станова у њима креће већ од – понедељка!

Кад “доктор” крене да објашњава
Архитекта Бранко Бојовић који је такође присуствовао састанку са градоначелником, каже да су представници Града формално били љубазни.

– Синиша Мали је започео разговор овако: Ево, ми смо примили декларацију, са њом се не слажемо, али скупили смо се овде, кажите нам шта вам није јасно, па ће он да нам објасни”.
Човек за кога чаршија говори да је плагирао докторат, људима ће из Академије архитектуре да објасни о чем’ се ту ради. Све је то једна фарса – резигнирано је коментарисао Бојовић за Радио Слободна Европа.

 

Ј. Арсеновић – Вести

фото: Оливер Бунић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!