Политика

Распад СНС на локалу

Неки локални функционери стављају знак једнакости између партије и секте, а не схватају да политичко једноумље у СНС-у није пожељно, каже Игор Мировић о превирањима у локалним одборима странке у Нишу, Брусу и Лесковцу

Распуштањем градског одбора у Нишу напредњаци су почели да уводе ред у странци. Да почетком ове недеље Извршни одбор СНС-а није наложио да се за два месеца у већини општинских и градских одбора одрже избори, сценарио из Ниша сигурно би се поновио у још десетак локалних одбора које тресу унутарстраначке свађе и размирице, као на пример у Брусу и Лесковцу.

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић каже да је у Нишу била најкритичнија ситуација и да су сви органи странке покушавали да реше проблем у граду на Нишави, али без резултата.

„Да би тај одбор усредсредили на решавање конкретних важних циљева битних за град Ниш, у протеклој години одржали смо најмање двадесетак састанака, а помоћ у превазилажењу проблема пружили су и чланови Извршног одбора и Председништва. Све је то пало у воду, јер је један број истакнутих чланова своје интересе ставио изнад јавних и страначких циљева. То једноставно није могло више да се толерише, па смо распустили градски и свих пет општинских одбора у Нишу”, објашњава Мировић и додаје да ће у овом граду странка поставити повереника највероватније до краја недеље.

Мировић наглашава да су у СНС-у задовољни радом у више од деведесет одсто општинских одбора, јер испуњавају све задатке које од њих тражи странка. Ипак, напомиње да има одбора где нису задовољни стањем у њима нити њиховим радом јер, како каже, воде их незрели и сујетни људи. „Један од циљева унутарстраначких избора јесте да се изаберу нови људи.”

Као један од проблема у локалним страначким одборима наводи и погрешно уврежено мишљење да сви у локалним одборима морају исто да мисле.

„Један број локалних функционера ставља знак једнакости између партије и секте, а не схватају да је то погрешно и да политичко једноумље у СНС-у није пожељно. Штавише, руководство СНС-а тражи да се поштују друга размишљања и да се ти људи изаберу на одређене функције, а не да они који су у мањини буду изопштени из странке. Због неприхватања другачијег мишљења имамо проблеме и у Нишу, а ништа боља ситуација није ни у Лесковцу и Брусу”, нагласио је Мировић.

Игор Мировић очекује да ће до средине маја избори бити завршени и да ће они довести до позитивних промена у Главном одбору, јер председници општинских и градских организација чине његов састав. Касније ће бити именовани окружни и покрајински одбори.

„Тиме ћемо заокружити нову структуру страначких органа и бити потпуно спремни за локалне и покрајинске изборе, који се очекују крајем ове или најкасније почетком следеће године”, казао је потпредседник СНС-а.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је осим провере популарности локалних лидера одржавање унутарстраначких избора у СНС-у веома важно – да би удахнуло живот странци. Он сматра да је добра одлука да се сада одрже избори у општинским одборима СНС-а, јер сумња да би ауторитет и харизма лидера партије Александра Вучића могли у потпуности да прикрију недостатке на локалу.

„Код моћних и великих владајућих партија, какав је сада СНС, добро је да се одржавају унутрашњи локални избори да би се на локалу протресла та учмалост. Долазак нових људи значи и проток нових идеја и енергије која је важна за напредњаке пред редовне локалне и покрајинске изборе следеће године”, сматра Анђелковић.

Изборе у СНС-у на локалу види и као шансу да се мало „проветри” странка у којој су своје уточиште после победе напредњака на изборима 2012. нашли одбори неких других странака, као што су ДСС, СРС и ЛСВ.

„Код нашег народа традиција је да се приклањају победнику, па су после 5. октобра 2000. године одбори масовно прелазили у неку од партија на власти, а најгора ситуација је управо на локалу – зато су ови избори у СНС-у драгоцени”, додаје Анђелковић.

Д. Спаловић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Dok se Perišić slika sa premijerom uz osmeh, grad Niš ostaje bez privrede. Ostaje samo sa javnim preduzećima tako da je pitanje na čemu gradonačelnik bazira funkcionisanje grada. Izgleda da će problem pasti na leđa građana.

  2. PA MOZGOM SVOIM TREBA RAZMIŠLJAT I ODLUČIVAT A NE JEDNOM GLAVOM ZA SVE A OVI NA JUGU SU UVIDELI DA DEMOKRATE PRELETAČI PREUZIMAJU INICIJATIVE I PRAVE NAPREDNJAKE SKLANJAJU SA PUTA I UGNJETAVAJU ZATO JE I DOŠLO DO RASKOLA

  3. Kakivi stranački izbori, za početak raspisati lokalne na nivou Srbije pa da vidite raspoloženje građana. Svuda jad,beda čemer. Ako nije nešto tačno molim argumentovan demant.

  4. Да ли су они свесни које зло чине народу и да ли схватају да ће и сами потонути јер су и они у истом ТИТАНИКУ коме буше рупе ! Право лудило исто као у “риалити” лудим представама које нам организују џелати да се смејемо док нас убијају ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!