Хроника

Транспарентност Србија: Зашто је одложено објављивање уговора о “Београду на води”?

Невладина организација Транспарентност Србија оценила је да не постоји разлог за одлагање објављивања уговора Владе Србије и компаније “Игл хилс” из Уједињених Арапских Емирата о заједничком улагању у стамбено-пословни комплекс “Београд на води”.

Нова најава, која стиже од директора предузећа “Београд на води” Николе Недељковића, поставља нови рок и нови услов за објављивање уговора, односно сада се као услов поставља одобрење Комисије за контролу државне помоћи, наводи се у саопштењу “Транспарентности”, а преноси Бета.

“Недељковић, у интервјуу за Политику тако каже да ће ‘уговор за месец дана постати правоснажан, што је и услов да буде објављен’. Ова изјава је тачна једино ако је са ‘Игл хилсом’ уговорено да се уговор не објављује до момента док се више не може оспорити његова правна ваљаност. Не постоји никаква законска препрека да се потписани уговор објави пре правноснажности”, истиче ТС, која је део организације за борбу против корупције “Транспареранси интернешнел”.

Подсећа се да је приликом потписивања уговора у мају 2015, градоначелник Београда Синиша Мали саопштио да ће уговор бити објављен када га одобри Комисија за заштиту конкуренције, али се истиче да уговору о улагању у предузеће “Београд на води” није објављен иако је та комисија пре око три недеље одобрила уговор.

Наводи се и да је Недељковић у интервјуу навео и да је “задатак Комисије за контролу државне помоћи Министарства финансија да утврди постоји ли у овом случају помоћ државе и да ли се њоме нарушава конкурентност других правних субјеката у тој делатности”, истичучи да је “становиште предузећа на чијем је челу је да у том пројекту нема државне помоћи”.

У покушају да објасни због чега то није државна помоћ, истакла је “Транспарентност Србија”, Недељковић је унео додатну конфузију када је рекао да “држава узима кредит од арапског партнера од 130 милиона евра”, али да то “није помоћ државе, јер она узима кредит по комерцијалним условима”.

“Конфузија је прво око тога ко узима кредит – предузеће ‘Београд на води’ како је раније саопштено или држава Србија. Друго, ако држава Србија новац даје предузећу ‘Београд на води’, то јесте државна помоћ, било које да је порекло тог новца – порез, донација, кредит од комерцијалним или некомерцијалним условима”, истиче “Транспарентност Србија”.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Taj hohštaplerski projekat će jednog dana biti izučavan na pravnom fakultetu kao primer krminala u režiji države koja stoji iza njega. A svi kojima su usta puna Beograda na vodi, i koji su bilo kako učestvovali u njemu snosiće posledice za obmanu javnosti i nezakonito bogaćenje kao i za ustupanje zemljišta strancima po kriminalnim uslovima za Srbiju. Naravno, to sve kada ovi više ne budu na vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!