Економија

Инфлација расте, БДП пада 2,5 одсто

Београд — Пад бруто домаћег производа до краја године биће око 2,5 одсто, а инфлација ће на крају године бити између 9 и 10 одсто, каже економиста Владимир Вучковић.

Он је казао да је од маја до јула пад индустријске производње у Србији био око 3,4 одсто или у просеку око 1,2 одсто месечно што је “забрињавајуће”, јер се после дужег периода први пут бележи тромесечни узастопни пад.

Према речима Вучковића у прерађивачкој индустрији од маја до јула забележен је пад од шест одсто, док је у том периоду остварен и пад производње грађевинске индустрије, као и производње електричне опреме и прехрамбене индустрије што је новина. 

Вучковић који је и главни уредник МАТ-а је нагласио да је највећи просек зарада у овој години остварен у јуну, а да је у јулу номинално и реално просечна зарада пала око 2,7 одсто, односно била је 41.180 динара. 

Он је казао и да је промет робе у мају опао за 1,5 одсто, а у јуну за 5,7 одсто, односно да је просечно месечно у периоду мај – јули промет пао за 2,9 одсто. 

Према његовим речима ни у осталим сегментима српске привреде нема “добрих сигнала” и прогнозе привредника на основу анкете су негативне и они не очекују побољшање продаје, односно, очекују погоршање промета робе и раст инфлације. 

Он је додао да су процене МАТ-а, да ће пад у пољопривреди у овој години бити до 10 одсто у односу на прошлу годину, а губици од суше у биљној производњи биће око милијарду долара.

“Важно је да ММФ буде уз Србију”
Добро је имати Међународни монетарни фонд на својој страни рекао је Вучковић који је главни уредник билтена Макроекономске анализе и трендови (МАТ). 

Вучковић је рекао да је наставак сарадње с ММФ-ом сам по себи важан, јер ће Србија тада имати повољнији кредибилитет и рејтинг, а и задуживање земље на међународном финансијском тржишту биће повољније. 

Вучковић је рекао да је добро што ће ММФ бити консултован у припремама ребаланса буџета за ову и буџета за наредну годину, јер уколико се нешто буде радило мимо добре праксе, онда ће склапање аранжмана са Фондом бити тешко, макар то било почетком следеће године. 

Тренутно се ММФ и представници Владе Србије размимоилазе по одређеним питањима у начину вођења економске политике, али било је тога и раније па су проблеми превазилажени у разговорима, казао је Вучковић и изразио наду да ће то бити и овог пута, јер нам је заиста јако битна сарадња с Фондом.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!