понедељак , 21 септембра 2020

Синдикати Железаре траже одговоре

0
(0)

Смедерево — Репрезентативни синдикати Железаре затражили су од премијера Ивице Дачића и министра финансија Млађана Динкића да их информишу о њеној даљој судбини.

У отвореном писму упућеном премијеру и министру финансија, синдикалци траже састанак са представницима Радне групе задужене за Железару Смедерево, уколико они нису у могућности да их приме, и инсистирају на разјашњењу како се не би поновио протест из 2003. треће године.

Оно што брине запослене у Железари Смедерево и њихове представнике јесте неисказивање добре воље Радне групе за успостављање социјалног дијалога и одржавање састанка са репрезентативним синдикатима Железаре на којем би се разговарало о тренутном статусу и плановима владе за решавање њене будућности, наведено је у писму.

Синдикати подсећају да су 2003. године штрајковали 37 дана због неуважавања интереса запослених од стране бивше компаније, недостатка добре воље, неразумевања и некоректног понашања Владе Србије која се ставила на страну компаније У.С Стеел. 

Синдикалци наводе да ће, уколико до састанка не дође, предузети синдикалне активности како би обезбедили заштиту интереса својих чланова и запослених у Железари Смедерево.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је крајем августа да ће тендер за продају Железаре Смедерево бити поништен, јер ниједна од компанија које су се јавиле није била озбиљна и потврдио да се сада за њу интересују много озбиљнији стратешки партнери. 

Министар је рекао да је за смедеревску „Железару“ заинтересована једна велика компанија из Русије и да очекује да ће она ускоро изаћи са конкретном понудом. 

Тендер за избор стратешког партнера Железаре Смедерево објављен је 18. априла 2012. године, а крајњи рок за достављање понуда био је 4. мај ове године. Медјутим, тај рок је бивша влада продужавала до 11. јуна, а потом до 10. септембра. 

За учешће на тендеру пријаве су поднеле Урал мајнинг енд металурџикал компани из Русије, Јунајтид плзен са седиштем у Луксембургу и Доњецк стил груп из Украјине. 

Крајем јануара ове године „Ју Ес стил“ се повукао из фабрике у Смедереву због пословања с губицима и власништво продао држави Србији за један долар. 

Услед смањене тражње, производња у Железари привремено је обустављена почетком јула ове године, до 1. септембра. 

Премијер и министар полиције Ивица Дачић рекао је јуче да је смедеревски „Сартид“ први на листи за преиспитивање спорне приватизације. 

Смедеревска железара „Сартид“ продата је у марту 2003. године за 23 милиона долара америчкој компанији Ју Ес Стил, а јануара ове годије Влада Србије откупила је железару од те америчке компаније за један долар.

 

Танјуг, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војни и полицијски синдикат крећу с протестима ако не добију одговор Брнабићке

0 (0) Премијерка Ана Брнабић разговарала је са представницима Војног синдиката Србије који су је …

Сутра поново штрајк у Републичком геодетском заводу

0 (0) Синдикати Републичког геодетског завода (РГЗ) ступиће сутра, 27. фебруара поново у штрајк у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *