Наука и Технологија

НАСА: На Марсу постоји течна вода, због тога је могуће да постоји и настањиво окружење

Вода тече на Марсу! Ово је данас потврдила НАСА која каже да током летњих месеци на Црвеној планети вода тече низ кањоне и кратере чиме се повећава шанса да на Марсу постоји и неки облик живота.

Вода за собом ставља дуге и тамне мрље које могу ићи и неколико стотина метара низбрдо на површини Марса током летњих месеци, пре него што се пред јесен осуше како површинска температура падне.

Фотографије снимљене на Марсу приказују стрме долине и кратере прошарање овим мрљама на местима куда је текла вода, а цео призор подсећа на лепезу.

Научници још нису сигурни одакле је вода стигла, али је вероватно да може доћи од подземног леда или се кондензује из танког слоја марсовске атмосфере.

– Данас постоји течна вода на Марсу. Због тога сумњамо да је могуће да постоји настањиво окружење – рекао је Мајкл Мејер, водећи НАСА научник за истраживање Марса.

Водотоци могу послужити НАСА и другим свемирским агенцијама да пронађу живот ван наше планете, али и обезбеде место за будуће људске мисије одакле се вода може прикупљати из природних залиха.

Блиц, Гардијан

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!