Стара планина: Стиже вода за жедне краве и коње
фото: Бета/Радиша Јовановић/МО

Стара планина: Стиже вода за жедне краве и коње

НИШ – Општина Гаџин Хан и Министарство пољопривреде Србије прексиноћ су се договорили о динамици, али и финансирању редовне доставе воде за пиће за више стотина крава и коња на испаши на Сувој планини, који су после пресушивања извора на висоравни Ракош били угрожени. Ово је јуче за „Политику” изјавио председник гаџинханске општине Милисав Филиповић.

‒ Тачно је да је суша овог лета погодила изворишта воде и да је постојала бозајан да коњи и краве на паши на Сувој планини буду угрожени. Брзо смо, одмах пошто су нам мештани јавили за проблем из сопственог буџета издвојили значајна средства и ангажовали Војску Србије да цистернама допрема воду за појење стоке. Општина Гаџин Хан поднела је све трошкове доставе воде, а суседна Бела Панака обезбеђивала је смештај и исхрану припадника војске који су цистернама довозили воду до базена на планини. Тако је било до недеље, али пошто је уговор са ВС истекао, а и нестало је новца у општинском буџету затражили смо хитно реговање државних органа. Одржали смо у понедељак поподне састанак у Министарству пољопривреде у Београду и брзо се договорили. Достава воде већ данас ће бити уредно настављена, а колико сутра, у четвртак, делегације Министарства пољопривреде и локалних самоуправа у овом делу Србије обићи ће терен на Сувој планини како би се уверили да је све под контролом, али и да би се договорили шта још треба радити ‒ рекао нам је председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић.

‒ Финансијска средства за воду и превоз цистерни до висорави где се налазе краве и коњи сносиће Министарство пољопривреде. На нама је да све реализујемо. На више локација на сувопланинским висоранима су својевремено саграђени велики бетонски базени – појилишта, која се пуне водом транспортованом цистернама из подножја, а чобани своја стада доводе до њих и ту напајају стоку ‒ рекао нам је председник општине Гаџин Хан.

На овој планини и у целом Заплању суше под врховима Суве планине нису ретке. У последње три деценије ово је већ пети или шести пут да због великих врућина, али и дугих периода без кише, како је било и овог лета, пресушују природни извори, због чега су и изграђени базени-појилишта на неколико локација. Краве и коњи на испаши су на висовима Суве планине по неписаном правилу све до краја октобра и почетка новембра…

Тома Тодоровић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПРОТЕСТ МЕШТАНА: Не дамо Студеницу, не требају нам МХЕ… (видео)

ПРОТЕСТ МЕШТАНА: Не дамо Студеницу, не требају нам МХЕ… (видео)

Плато у центру Ушћа је био мали да прими људе добе воље и јасних циљева …

И реку Студеницу би да ставе у цеви, активисти траже да се заштити цео слив (фото)

И реку Студеницу би да ставе у цеви, активисти траже да се заштити цео слив (фото)

Мештани Ушћа на Ибру траже да се цео слив реке Студенице заштити како је то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *