АФЕРА ХЕЛИКОПТЕР: Нико није крив за брисање снимака делова транскрипата разговора пилота и контролоног торња?!

АФЕРА ХЕЛИКОПТЕР: Нико није крив за брисање снимака делова транскрипата разговора пилота и контролоног торња?!

0
(0)

СНИМЦИ телефонских разговора чланова Оперативног дежурног тима система одбране, кључних учесника у акцији спасавања бебе из Новог Пазара, направљених у ноћи пада војног хеликоптера „Ми-17“ нестали су током истраге из Генералштаба Војске Србије и до данас нису пронађени. То је, између осталог, разлог што пуну годину касније нису позната имена свих одговорних за трагедију из ланца командовања.

Делови транскрипата ових разговора, који до данас нису обелодањени, крију нове детаље околности које су довеле до трагедије у којој је страдало седам особа – пилоти, мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар анестезиолог Џевад Љајић, техничар Мирослав Веселиновић и петодневна беба Шахин Адемовић. Записи, изостављени из прилога извештаја војних комисија које су испитивале узроке пада летелице, потврђују и постојање сукоба интереса у поступку откривања узрока трагедије. Нестанак ових елемената доказа никада није расветљен, нити је отворена званична истрага о овом случају.

Уклоњени делови разговора указују на то да су кључни чланови комисије формиране по наређењу начелника Генералштаба Љубише Диковића били учесници у ланцу командовања и размене информација непосредно пре несреће. То се пре свега односи на Диковићеве прве сараднике – генерале Јовицу Драганића и Славољуба Јанићијевића.

У њима има елемената за сумњу да је и сам Диковић знао за ток спасилачке акције знатно раније него што је то званично објављено. Аудио-снимци и делови транскрипата никада нису увршћени у доказни материјал, иако је регистрофон, уређај који бележи сву радио и телефонску комуникацију Оперативног дежурног тима система одбране, у ноћи пада хеликоптера био исправан и у функцији. Кључни аудио-запис заведен је 15 дана после окончања рада комисије.

– У извештају није наведен ни комплетан садржај комуникације са начелником Генералштаба – тврди саговорник „Новости“ из врха Војске Србије. – Постоје докази да је дежурни официр критичне ноћи у директном разговору са Диковићем закључио да је генерал упознат са ангажовањем хеликоптера много пре 21.20, када му је по званичној верзији јављено за акцију.

Питање несталих записа разговора кључних актера РВ и Генералштаба више пута је незванично отварано у врху војске, посебно током утврђивања одговорности за пад летелице. На њихов нестанак из предмета указивано је и пред Војним дисциплинским судом, који је првостепени поступак окончао октобра прошле године. Слепим држањем само за налазе комисија и искључивим ставом према новим доказима дисциплински суд је поступак довео у ћорсокак, из кога, ни пола године касније, нема излаза. Овај орган казнио је само првостепено генерале Ранка Живака и Предрага Бандића. Они су се жалили на пресуде, указујући на пропусте у поступку и неправилности у раду комисије, али другостепена одлука још није донета.

Сенку на објективност комисије за испитивање узрока пада хеликоптера, формиране по наређењу начелника Генералштаба, баца и чињеница да је њен председник био заменик генерала Диковића, генерал-потпуковник Јовица Драганић. Он је после истраге потписао извештај, иако се и сам помиње као актер догађаја који су претходили паду војне летелице.

– Уклањање записа разговора актера командног ланца покушај је да се прикрије умешаност појединих особа, што је кривично дело. Војни суд, који је у надлежности Генералштаба, одбио је саслушање генерала Драганића и игнорисао све ове чињенице – напомиње саговорник „Новости“.

БЕЗ ПРОВЕРЕ ИНСПЕКТОРАТА ОДБРАНЕ

Извештаји комисија за испитивање узрока пада хеликоптера „Ми-17“ и пуну годину од објављивања у делу војног врха изазивају сумње и недоумице. Поред састава комисије, неповерењу дела војног врха према званичној верзији доприноси и чињеница да Инспекторат одбране никада није спровео ванредни инспекцији надзор у овом случају. Комисија начелника Генералштаба свој рад је завршила за свега 72 часа. Поређења ради, стручна комисија Ратног ваздухопловства, формирана истог дана, радила је две недеље дуже. Њени закључци, међутим, нису укључени у извештај Генералштаба.

ЧОМИЋЕВА: КРИВЦИ МОРАЈУ ДА ОДГОВАРАЈУ

Заменица председника ДС Гордана Чомић изјавила је да ни годину дана после пада хеликоптера, када је страдало седморо људи, нема података о предистражним радњама, а поготово не о истрази која се води са циљем да се нађу одговорни.

Како је јуче саопштено из ДС, Чомићева је оценила и да Влада Србије ту трагедију третира као несрећан случај за који нико није одговоран.

Она је подсетила и на то да је јавност остала ускраћена за одговор на питања – ко је обавестио бившег министра одбране Братислава Гашића да је потребно покренути мисију, ко га је обавестио да бебу треба спасавати и на који начин је дошао до те информације, као и ко је мењао план лета.

СНС: НОВИ ДОС ЗЛОУПОТРЕБЉАВА НЕСРЕЋЕ

Српска напредна странка оценила је да „странке новог ДОС-а“ злоупотребљавају несрећу у којој је у паду хеликоптера страдало седморо људи у циљу своје предизборне кампање.

– Овакво срамно и недопустиво понашање најбоље говори о томе колики је очај захватио нови ДОС, шефа војвођанског режима Бојана Пајтића и његовог шефа Зорана Живковића, који су и те како свесни да им се ближи изборни фијаско и губитак фотеља због прокоцканог поверења грађана, силних опљачканих народних пара и 16 година живота отетих Србији, да сада газе и преко људских живота, у циљу опстанка на власти, очувања привилегија и својих пословних комбинација којим се паре из буџета претачу у приватне џепове – навео је СНС у саопштењу.

Р. Драговић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Испод Палме на обали Мораве

Испод Палме на обали Мораве

5 (3) Одавно Јагодина предњачи у много чему па је било логично да и у …

Палма, а да питамо Ивицу Дачића шта зна о подвођењу малолетних девојчица у том хотелу у Кончареву?

Палма, а да питамо Ивицу Дачића шта зна о подвођењу малолетних девојчица у том хотелу у Кончареву?

5 (9) Први човек Јагодине, Драган Марковић Палма, огласио се након конференције потпредседнице Странке слободе …

Један коментар

  1. Данко Б. Марин

    Социопате се и даље радују што нас некажњено понижавају, 100.000 људи да је побијено – њихова болесна радост остаје, шта би са потапањем Обреновца и кажњавањем одговорних?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend