fbpx

АФЕРА ХЕЛИКОПТЕР: За смрт седморо људи диспилинске мере двојици генерала

0
(0)

Генерал мајор Ранко Живак проглашен је кривим због дисциплинског преступа „пропуштања радње на коју је лице у служби овлашћено ради спречавања незаконитости или штете”. За исти преступ оглашен је кривим и бригадни генерал Предраг Бандић, као и за прекорачење службеног овлашћења

Војни аналитичар Александар РАДИЋ: Неправоснажна пресуда војног суда отвара питање одговорности политичара који су одбацивали могућност да су генерали Ранко Живак и Предраг Бандић криви. Изостало је питање одговорности политичара, пре свега министара одбране и здравља, а посебно премијера, који су тврдили да ту нема одговорности

Министарка одбране Владе у сенци Демократске странке (ДС) Гордана ЧОМИЋ: Пресуда Војног суда у Београду о паду хеликоптера је покушај заташкавања незаконитог поступања министра одбране Братислава Гашића. Пресуда није одговорила на многа питања, међу којима је кључно на основу којих и чијих информација је Гашић одлучио да покрене спасилачку мисију и ко је и по чијем налогу променио план лета хеликоптера при повратку у Београд

ВОЈНИ дисциплински суд у Београду неправоснажно је осудио команданта Команде Ратног ваздухопловства и ПВО Ранка Живака и команданта 204. ваздухопловне бригаде Предрага Бандића, због пада хеликоптера 13. марта 2015. године, када је погинуло седам особа.

Како је у суботу ујутро саопштило Министарство одбране, генерал мајор Ранко Живак проглашен је кривим због дисциплинског преступа „пропуштања радње на коју је лице у служби овлашћено ради спречавања незаконитости или штете”.

За исти преступ оглашен је кривим и бригадни генерал Предраг Бандић, као и за прекорачење службеног овлашћења.

Окривљеним генералима изречена је дисциплинска казна забране унапређења у виши чин или напредовања на виши положај, генералу Живаку у трајању од једне године, а Бандићу током две године.

Пресуда је саопштена 16. октобра 2015. године, а окривљени, браниоци и тужилац имају рок од осам дана за подношење жалби Вишем војном дисциплинском суду.

Главни претрес био је затворен за јавност, а саопштавање пресуде било је јавно, наводи се у саопштењу.

Вест о пресуди Војног суда прво су данас објавили медији који су пренели закључке Комисија РВ и ПВО и Генералштаба ВС, које су констатовале да су кобног дана услови за лет били испод „метео минимума” и да је било пропуста у организацији тог лета.

Комисија ваздухопловства закључила је да, уз вођу ваздухоплова, другог пилота и техничара, део одговорности сноси и Бандић због пропуста у организацији лета, док је комисија Генералштаба навела да је Живак одговоран јер није известио начелника Генералштаба Љубишу Диковића о реализацији задатка.

Евентуалну Диковићеву одговорност није утврдила ниједна комисија, док министар одбране Братислав Гашић, као цивил, није ни био обухваћен поступком, већ би његова евентуална одговорност могла да буде предмет процеса пред редовним судом.

О паду хеликоптера истрагу води и Више јавно тужилаштво у Београду, али после пола године од пада хеликоптера и погибије седморо људи, истрага тужилаштва и даље је у предистражном поступку.
Уредник ваздухопловног портала ТангоСиx.рс Петар Војиновић изјавио је данас да неправоснажна пресуда војног суда о паду хеликоптера не значи много за расветљавање целог случаја, јер су са том трагедијом повезани и људи изван војног система.

„У овој трагедији је постојао и елемент цивилних структура, што знамо из извештаја Комисија, од доласка прве информације, преко контроле летања, дакле целокупног државног система. Зато ова пресуда није решење и не имплицира коначну кривицу”, рекао је Војиновић за агенцију Бета.

Он је истакао и да пресуда није донела ништа ново, јер оно за шта су у дисциплинском поступку осуђени генерали Предраг Бандић и Ранко Живак већ је било наведено у извештајима комисија ваздухопловства и комисије Генералштаба.

„Чини ми се да је поново исхитрено са информацијама, издваја се поново неко кога је безбедније окривити и зато ће потпуно расветљавању свега бити могуће једино кроз цивилни суд”, истакао је Војиновић и додао да су Бандићу и Живаку изречене неке од најблажих дисциплинских мера.

Војни аналитичар Александар Радић рекао је агенцији Бета да неправоснажна пресуда војног суда отвара питање одговорности политичара који су одбацивали могућност да су генерали Ранко Живак и Предраг Бандић криви.

„Војни суд препознаје да ту постоји одговорност и кривица, али изостало је питање одговорности политичара, ту пре свега мислим на министре одбране и здравља, а посебно премијера, који су тврдили да ту нема одговорности. Ко је тај ко доноси процену одређене одговрности”, упитао је Радић.

Радић је додао да пресуда Бандићу и Живаку показује како функционише српско друштво, а пре свега однос власти према професионалним система.

„Тактика коју је користла влада је заправо заборав, разводњити ситуацију, ублажити ефекте како би се заборавило”, истакао је Радић.

Заменица председника и министарка одбране Владе у сенци Демократске странке (ДС) Гордана Чомић изјавила је данас да је пресуда Војног суда у Београду о паду хеликоптера покушај заташкавања незаконитог поступања министра одбране Братислава Гашића.

Она је у изјави достављеној медијима навела да пресуда није одговорила на многа питања, међу којима је кључно на основу којих и чијих информација је Гашић одлучио да покрене спасилачку мисију и ко је и по чијем налогу променио план лета хеликоптера при повратку у Београд.

„Да би било дисциплинских прекршаја генерала, морало је бити одлуке министра одбране, а кажњавати њих дисциплински сада је само покушај да се сакрије и заташка чињеница о незаконитом поступању министра у тренутку доношења одлуке”, оценила је Чомић.

Према њеним речима, ароганција, незнање и кршење процедура изазвали су поступање генерала Предрага Бандића и Ранка Живака, а како је додала, они су могли да буду кажњени одмах за неизвршавање наредбе министра, али су кажњени сада извршавањем његове наредбе.

„Наш заједнички проблем је што министар одбране ужива подршку председника Владе, а генерали Војске Србије не могу да уживају заштиту владавине права. Као што због тога нема правде за седам погинулих у спасилачкој мисији”, оценила је Гордана Ћомић.

Хеликоптер Војске Србије Ми-17 срушио је 13. марта нешто пре поноћи у близини аеродрома „Никола Тесла” у Сурчину, на повратку из Рашке одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара.

У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, механичар Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарски председник Борисов на саслушању – коцкање, покушај убиства, изнуда новца

4.3 (4) Бугарски премијер Бојко Борисов, министар финансија Владислав Горанов и посланица Менда Стојанова испитани …

Кризни штаб: Обавезно ношење маски у затвореном простору (пуни магацини истих па да се не баци)

0 (0) Ношење заштитних маски у затвореном простору биц́е обавезно, један је од закључака седнице …

Један коментар

  1. Небулозна и срамотна одлука…..зна се добро ко је крив то је министар одбране Гаши, који је требао да се слика са бебом

    и због тог чекања хеликоптер је пао.Минстру одбране пореклом шиптару Гашију јебем мајку издајничку.

    Само Снајпер Србију Спашава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *