АФЕРА НАРКОКОР: Хрватска- светски центар дистрибуције наркотика?

АФЕРА НАРКОКОР: Хрватска- светски центар дистрибуције наркотика?

0
(0)

Аудио запис првог дела разговора сa Анастазијем Мартинчићем којег Дневно.хр објављује као ексклузивни звучни документ, први пута објављен у Хрватској, представља тек дeо опсежнијег материјала који је резултат новинарског истраживања међународног наркокартела, заправо, неке врсте мултинационалне криминалне корпорације у којој Хрватска компонента, како због географског положаја, тако и ради важног људских ресурса има по свему судећи, важну улогу.

Анастазије Мартинчић којега смо интервјуисали телефоном налази се од 2009. године у уругвајском затвору, због куповине 2175 килограма кокаина највеће чистоће и квалитета од којег се додатним мешањем добија готово трострука количина, а улична вредност премашује износ од чак 500 милиона евра! Полиција и правосуђе Уругваја, као и међународне агенције за борбу против кријумчарења дроге попут, америчке ДЕА-е, сматрају Мартинчића једном од најважнијих особа у криминалној организацији Дарка Шарића о којем су медији опширно извештавали. Мартинчића, дакле, држе директором криминалне корпорације задуженог за одређене послове који укључују логистичко планирање, али и договори куповине великих количина дроге у јужноамеричким земљама.

У разговору за Дневно.хр он тврди како лично никада није нити видио илегалну робу, али истовремено уопђтее не умањује властиту улогу унутар организације. Објашњава како се ради о комплексној организацијској структури у којој сваки крак корпорације обавља неки део посла за који је задужен. При томе, нико није упућен у комплетну целину, односно, сватко је заменљив ,укључујући и самог генералног менаџера, у овом случају, како тврди, Дарка Шарића, који се тренутно налази у београдском притвору док му траје суђење за вођење послова кријумчарења дроге.

Ваља напоменути да према изворима међународних агенција, главни проблем у рату против дроге нису многобројни улични дилери, возачи па ни плаћеници за разне прљаве послове, већ паралелна инфраструктура која постоји унутар држава које су део ланца набаве, дистрибуције и трговине наркотицима.

По сведочанству Анастазије Мартинчића, који је како тврди америчка управа за сузбијање дроге ДЕА, високорангирани члан балканског наркокартела на челу са споменутим Дарком Шарићем, Хрватска је светски центар за дистрибуцију наркотика и то понајвише кокаина који из јужноамеричких држава практично неометано улази у наше луке.

Посебно апострофира Истру у којој постоје њихови људи унутар лучких капетанија, царине, полиције, као и већи број искусних помораца који годинама учествују у овом послу. О већини имена Мартинчић се и даље боји говорити. Ипак, бившег СДП-овог саборског заступника Антона Перушка је именовао политичким покровитељем и једним од пионира организације дистрибуције наркотика у Истри. Као примјер паравана за илегалну трговину дрогом навео је каменолом Ракаљ и фирму „Машкун“ д.о.о. чији је директор извјесни Црногорац Раде Радуловић.

На основи Мартинчићева исказа покушали смо израчунати приближни обим овог илегалног посла. У ланцу је директно или индиректно укључено хиљаде људи. Сам Мартинчић тврди како их поименично зна две стотине само у Хрватској, али вјерује да их има много више. Посао се почео развијати око 2000. када су кренуле прве „туре“ из Бразила с око 500 килограма кокаина. У наредним годинама финансијски и организационо толико су ојачали да су током неких раздобља стизале недељне пошиљке од једне до пет тона. Кроз Хрватску је тако наводно прошло кокаина у вриједности од 80 до 300 милијарди евра!

Анастазије Мартинчић непобитно је упућен у многе тајне наркокартела и каже да је вољан поделити своја сазнања с истражитељима под условом да му држава пружи заштиту. С друге стране, изузетно је опрезан док говори, јер није сигуран ко је у овом тренутку моћнији: легална држава за коју сви мислимо да је познајемо, или паралелна држава која живи и делује унутар ње. Понекад ни многи грађани нису сигурни да постоји нека велика разлика.

Приликом преслушавања овог ексклузивног материјала сваки слушааоц треба имати у виду неке чињенице. Мартинчић се већ осам година налази у једном од најгорих затвора света у изолацији од других затвореника. У ћелији борави сам и једина привилегија коју има је комуникација са свијетом. До сада је контактирао с бројним медијима, али Дневно хр је први који у договору с Мартинчићем објављује аудиозаписе његових сведочанства. Ствари које говори, ипак треба узимати с резервом и у контексту простора и ситуације у којој се налази. До сада се обраћао многима. Писао је председници Грабар Китаровић, премијеру Пленковићу и бројним политичарима, али нико до сада, осим Дамира Кајина није показао интерес за његов случај.

Док Хрватску месецима тресе афера Агрокор, о афери „Наркокор“ нико се не усуди говорити. Ипак, о оваквим темама људи причају и то на висини теорија завера и јавних тајни.

За редакцију Дневно хр не постоје јавне тајне, већ само јавне истине те верујемо како су и овакви новинарски преседани, попут објављивања снимака разговора с важним сведоцима, допринос слободи говора и отварању забрањених тема. Надамо се како ће наш примјер следити и други медији.

Аутор: Марин Влаховић, Дневно.хр

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревац: Удружење грађана Свети Сава захтева формирање посебне јединице за сузбијање наркотика

Лазаревац: Удружење грађана Свети Сава захтева формирање посебне јединице за сузбијање наркотика

5 (5) 07.03.2021 на седници управног одбора УГСС донета је једногласна одлука o покретању иницијативе …

Вучић избегао да одговори на питање о вези генералног секретара владе Недића и Беливукове групе

Вучић избегао да одговори на питање о вези генералног секретара владе Недића и Беливукове групе

4.2 (5) Председник Србије Александар Вучић није одговорио на питање новинарке КРИК-а због чега генерални …

Један коментар

  1. Heroin DB za zapadno tržište
    http://www.blic.rs/vesti/hronika/heroin/s4p20pf
    ———
    Sendvic za urednika-ljubi ga Marsal.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend