fbpx

АЛАРМАНТНО: Отрови из Дрине – еколошка бомба!

0
(0)

Најновије анализе показале су да вода из реке Дрине, која је некада била по квалитету блиска води за пиће, по количини гвожђа и арсена сада припада трећој, а по количини раствореног олова четвртој класи. Ситуција са загађеном Дрином врло лако може да се прошири на околне реке. Безмало се може рећи да њено загађење може стићи и у Београд. У тренутку када се отрови буду улили у реку Саву, српској престоници ће претити еколошка катастрофа.

Анализе показују и да на само 50 центиметара испод површине донедавно најчистије реке на Балкану има гвожђа, арсена и олова, јавили су медији.

Отрови са флотације некадашњег рудника „Столице“, код Крупња, који су стигли, Костајничком и реком Коренитом у Јадар, а затим и у Дрину су до те мере опасни да убијају и драгоцене даброве који су ту стигли из Засавице, рекао нам је Јанко Алексић, члан Градског већа у Лозници, иначе дипломирани еколог.

По његовим речима, свим до сада присутним и усановљеним тешким металима, високих вредности, опасних по живот, „придружио“ се и хром. Алексић то прецизира и тврдњом да је „прошле године, у ово време, из круга „Зајаче“ на Столице, измештено око 100 тона електронског отпада.Практично, у Костајничкој реци, реци Коренити, Јадру и Дрини, сада се налази и хром.

– То је наше ново сазнање, што ову ионако драматичну ситуацију чини још гором – каже Алексић, истичући да је локална власт у Лозници, „на ногама“, због овог проблема, још од мајских поплава, указујући надлежнима о чему је реч. – Јасно је да је власник флотације, шабачки концерн „Фармаком“ био дужан да реши у целости овај проблем, али ништа није учињено. То је сада проблем који мора да решава држава уз помоћ наше локалне самоуправе.

Из руководства града Лознице нам је речено да је власт у Београду до детаља упозната са том проблематиком, која је, како истичу, један од „мираза“ осталих од предходне власти и предузећа које је било њено и чедо једне странке, како је, пре неколико дана, на седници Парламнета Србије, рекао премијер Александар Вучић.

– Влада ће, без сумње, помоћи да решимо овај проблем, што није једноставно, утолико пре што фирма која је била дужна да одмах реагује није поступила ни по једном решењу надлежних инспекција – каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице. – Држава, сада, са нама, вида ране на које сам, са сарадницима, указивао годинама, и што није било ни лако, ни једноставно, ни без којекаквих негативних последица по све нас који смо се осмелили да онима који угрожавају животну средину кажемо „доста“, јер су били бахати и моћни. Сада је „друга песма“, па се надамо решењу проблема.

Раде Грујић, председник општине Крупањ, каже да је ово највећи проблем општине Крупањ, „већи од свих других последица поплава, које су, иначе, огромне“. Обећења из „Фармакома“, која су била јавна, јасна и гласна, нису испуњена.

Најновији случај страдања дабра забележен је, како каже, у току Јадра, у рејону између села Брадића и Липнице, „што је крајње симптоматично“.

– Ако страдају даброви, чија је тежина 40-50 килограма, онда је јасно шта је са шкољкама и рибама и другим светом у Јадру, кога, једноставно, више нема у животу – каже Алексић. – Тешки метали, који се непрестано гомилијалу, а због чега нико не одговара, нити шта предузима по налозима инспекција, пре свега мислим на концерн „Фармаком“, наносе велику штети земљишту и шире ризике до неслућених размера. Ово није драматично упозорење, само по себи, већ реалан вапај, јер је објективно претпоставити да ће бити угрожена и храна за људску исхрану од воћа и поврћа до меса.

Налази о концентрацији опасних метала, која је процентуално, код неких већа чак и за 2.500 одсто виша од дозвољеног.

Отровне воде из Столица стигле ду до Дрине, у Бадовинцима, прешле су у њен ток кроз РС и БиХ и прете да стигну до Саве. У РС, у Дрини, регистроване су велике концентрације тешких метала као што су олово, арсен и гвожђе. Велика је опасност, кажу стручњаци, за живи свет, али посебно за земљиште на ком се таложе. Риболовцу тврде да је риба у Дрини „угроженија него икад“.

В.Митрић / агенције, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Певачка група „Дрина“ за Видовдан у Хиландару (видео)

0 (0) 28.06.2018. Певачка група „Дрина“ из Мачве пева на Видовдан за манастирском трпезом у …

Формира се Комисија за истрагу последица НАТО бомбрадовања

0 (0) Скупштина Србије усвојила је данас предлог о формирању Комисије за истрагу последица НАТО …

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *