Александар Чепурин: Није ми познато да је током посете Вучића Москви затражен кредит за набавку руског наоружања

Александар Чепурин: Није ми познато да је током посете Вучића Москви затражен кредит за набавку руског наоружања

0
(0)

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је да је Русија заинтересована за стабилан Балкан, за стабилну и отворену Европу, те да Србију сматра кључном земљом за стабилност балканског региона.

– Последњих месеци видели смо више гестова добре воље од Београда према комшијама. А, шта смо видели заузврат? Важно је проналазити компромисе, сарађивати у питањима од узајамног интереса, без покушаја да се наруши територијални интегритет земаља региона, укључујући Србију. Другачијег пута нема – рекао је Чепурин за „Спутњик“.

Говорећи о односима Србије и Русије, Чепурин је истакао да Москва цени и не заборавља пријатељски однос који је Србија показала у тешком времену за Русију.

– „Московски састанци“ показали су да имамо све могућности да Русија и Србија буду партнери и пријатељи у садашњости и будућности, као што су биле у прошлости. То исто са моје тачке гледишта желе и наши блиски народи. Политички импулс створен током преговора треба да стручно претворимо у привредни и остали профит за наше земље. Можемо и морамо то да урадимо – поручио је Чепурин.

Када је реч о евентуалном улагању Русије у српску војну индустрију, Чепурин је рекао да је током недавне посете премијера Србије Александра Вучића Москви било речи о том питању и да је важно тражити и проналазити варијанте од узајамне користи.

– То је могуће под условом да постоји позитивно политичко усмерење, као и стратешко партнерство. Очекујемо средином децембра заседање Руско-српског Међувладиног комитета и долазак потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина, који заједно с Ивицом Дачићем председава у Међувладином комитету – најавио је Чепурин.

Он је рекао да му није познато да је српска страна тражила кредит за набавку руског наоружања.

– Колико ми је познато, српска страна није поставила ово питање директно. Одбрана захтева систематски приступ. Потребна је процена безбедносних ризика за земљу, као и стратегија одбране с обзиром на њене потребе. Није тајна да неко од суседа Србије почиње својеврсну трку у наоружању, али који је циљ? – упитао је Чепурин.

У осврту на актуелну мигрантску кризу, Чепурин је оценио да она носи одређену претњу.

– Запад је раскомадао пола света – Блиски и Средњи Исток. Подржавао је „арапско прољеће“, које се сада враћа у Европу као „арапска јесен“. Али, заједно са избеглицама свакако долазе и екстремисти – закључио је руски дипломата.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Систем за издавање личних докумената МУП-а прско као звечка, народ данима чека на пасоше!

Систем за издавање личних докумената МУП-а прско као звечка, народ данима чека на пасоше!

5 (2) Београд — Гужве и редови за пасоше су већ данима огромне, а чека …

Александер Ноје: ЕУ не жели у свом пуноправном чланству земље Балкана, а посебно не Србију!

Александер Ноје: ЕУ не жели у свом пуноправном чланству земље Балкана, а посебно не Србију!

4.9 (7) Посланик немачког Бундестага Александер Ноје рекао је у разговору са министром унутрашњих послова …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend