Александар Вучић: Обичне вакцине нису довољне, чека вас супервакцина!

Александар Вучић: Обичне вакцине нису довољне, чека вас супервакцина!

Србија је међу ретким државама у којој је против вируса САРС КоВ-2 доступно чак пет вакцина различитих произвођача, при чему су домаћи стручњаци укључени у производњу две вакцине.

Према најави председника Александра Вучића, могли бисмо да очекујемо и појаву шесте „супервакцине“, која би обухватила све варијанте вируса које доводе до оболевања од ковида, што би практично значило и крај пандемије.

Где је најлакше заразити се короном?

Вакцине које се тренутно користе у имунизацији против короне постижу само делимичан успех. Већини људи оне омогућавају развој имуног одговора, што штити од настанка врло тешких облика инфекције, док би „супервакцина“ била високоефикасна.

Она би све вакцинисане требало да заштити од инфекције новим коронавирусом или макар од избијања болести ковида 19. Уз то, „супервакцина“ би била апсолутно сигурна, што значи да не би требало да је прате било какве нуспојаве код свих група становништва, укључујући и децу и старије особе.

Епидемиолог Радмило Петровић каже да је вакцина која обједињује више сојева истог или различитих вируса већ добро позната у медицини, а као пример наводи вакцину против грипа, која садржи више типова инфуленце и вакцину против тетануса, дифтерије и великог кашља:

„У многим лабораторијама широм света научници сигурно већ покушавају да направе вакцину која обједињује вухански, делта и ламбда сој. С обзиром на то да је међу њима влада велика конкуренција, још нико јавно не говори о томе, већ се утркују ко ће први доћи до креирања ове, како је зову, супервакцине. Још ако би се оствариле идеје појединих научника да вакцина буде у облику спреја, то би била велика ствар. Јер није мали број оних који оклевају да се вакцинишу управо због страха од игле“.

Шеклер о Модерниној вакцини: Концентрација РНК већа него код Фајзерове, може као трећа доза

Иницијатива да се пронађе универзална супервакцина, која би штитила од свих типова коронавируса из рода бета – једног од четири рода коронавируса, постојала је неколико година пре пандемије. Иначе, роду бета припада седам сојева коронавируса заразних за људе, од којих четири узрокују благе прехладе, док три – САРС КоВ, МЕРС КоВ и САРС КоВ-2 – често могу бити и смртоносни.

Три водећа истраживача у свету вакцина 2017. године нису добила финансијску подршку за то да креирају ову супервакцину, јер њихова замисао није оцењена као приоритетна, што се вртоглаво променило избијањем пандемије.

Професор др Душан Попадић, имунолог, каже да је пут до „супервакцине“ дугачак и мукотрпан.

„Фајзер је добио сва одобрења тек после две године и зато не би требало да се чека појава универзалног цепива да би се дочекао крај пандемије. Постојеће вакцине су довољно ефикасне и оне могу да доведу до завршетка ширења заразе, али је проблем што људи неће масовно да се вакцинишу“.

Да је реч о изузетно сложеном пројекту који није могуће брзо завршити потврђује и професор Слободан Јанковић, фармаколог.

„Комбиноване вакцине, које садрже више сојева или врста узрочника инфективних обољења, знатно су сложенији препарати од моновакцина, и њихова производња, а затим и испитивање безбедности и ефикасности су веома захтевни“, каже Јанковић.

Наравно, када се комплетира процес претклиничких и клиничких испитивања вакцина према важећим стандардима наведеним у законима и подзаконским актима, и када Агенција за лекове одобри употребу таквог цепива, оно се може сматрати и ефикасним и безбедним, и онда долази до изражаја његова предност у погледу активности против већег броја сојева или узрочника.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић поново крши закон диксриминишући људе

Вучић поново крши закон диксриминишући људе

Кад не зна шта ће, он вређа. Тако реагује председник државе Александар Вучић на оправдано …

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

Александар Вучић, како је то у јавности више пута указивано, непрестано крши Закон о спречавању …

11 Коментара

  1. A TEBE ČEKA ZABELA, BOLESNIKU…

  2. Чисти спин. Права испитивања на безбедност трају и преко десет година.

  3. Ako ову будалу не затворе свима ће доћи главе

  4. Ta Korona je cista izmisljotina i ko jos u to veruje bez mozga je.

  5. Na odysee.com je postavljen video Presskonferenz – Teil II Der Blick unters Mikroskop – 20.09.2021. Radi se o konferenciji za novinare u institutu za patologiju univerziteta u Rojtlingenu. Radili su analizu Fajzerove vakcine. Bićete šokirani šta su sve otkrili u njoj. Video je na Nemčkom ali su neke reči univerzalne (čip, SIM, …)

  6. Vece budaletine na vlasti u Srbiji nikad prije nije bilo.

  7. Ako je ovo tačno o “supervakcini” onda su do sada vakcinisani u velikom problemu! Kaže da ova “superV” neće imati nuspojave i imaće velike prednosti u odnosu na prethodne vakcine!? Ispade da “stare vakcine” gotovo da nemaju značaj u borbi protiv virusa, a nuspojava ima koliko hoćeš, barem tako izgleda kada se vrši poređenje? I što je najgore, ova supervakcina izgleda kao spas za one koji su vakcinisani lošim varijantama dosadašnjih vakcina!

  8. Ovaj ludak kada bude pao….bas ce da boli…… presisao je sve granice, nacisto odlepio.

  9. E i moju ces tu super da primis. Kako neko moze toliko da laze i obmanjuje narod. Ko do sada nije otkrio ovu prevaru ne spada ni u debile nego u imbecile.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *