fbpx

Алибаба Дачић запретио лидерима Севера

0
(0)

Могу они да не учествују на локалним изборима, али ће онда ту Заједницу српских општина чинити Тачијеви Срби. Ако је то у интересу српског народа, само напред, поручио је премијер Ивица Дачић Србима који се противе договору у Бриселу.

– Свима је јасно куда плови овај брод – или ћете бити на њему, или не постојимо. Не спроводимо ништа што је на штету српског народа. Није идеално, није оно што смо желели, али немамо другог решења. И нико неће веровати Београду да неће моћи да спроведе што је договорено само зато што се буне неки локални лидери, казао је Дачић.

 О предложеном тексту договора о провођењу бриселског споразума Влада Србије изјасниће се данас или сутра, али се не очекује да њено мишљење буде другачије. Али, ни лидери Срба са севера на мењају своје мишљење. И даље су против споразума Београда и Приштине, а према највама све политичке странке из четири општине са севера КиМ требало би да потпишу начелан споразум да неће учествовати на изборима који ће бити спроведени по законима Косова, а под окриљем ОЕБС-а.

[quote]

Нема краја мазохизму

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је договор Дачића и Тачија „нови крупан корак Србије на прихватању независности Косова“.
– Невероватно да је Србија била приморана да за само месец дана од парафирања прихвати тако компликован и захтеван план имплементације…Србија ће морати учинити још низ мазохистичких гестова, тужних и ружних потеза до 28. јуна, рекао је Вукадиновић.

[/quote]

 

– Наш став није промењен, Споразум не гарантује ни минимум предуслова за опстанак Срба на КиМ, каже начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић. Потпредседник Скупштине Заједнице српских општина на КиМ Марко Јакшић подвлачи да Влада Србије због добијанај датума упорно крши Устав Србије.
– Проћи ће и тај 28. јуни и имаћемо прилике да видимо шта ће се десити. Грађани неће живети боље, а држава Србија уводи један страшан ризик да фактички прода 16 одсто своје територије, рекао је Јакшић.
Дачић је јуче објаснио да постоје три главне групе питања којима се бави текст усаглашен са Тачијем – једна се односи на правне оквире, односно измену низа закона, друга на формирање Заједнице српских општина након избора организованих уз помоћ ОЕБС-а, а трећа на примену споразума у области полиције и правосуђа.
Када је реч о најспорнијем питању – Зајединци српских општина, Дачић каже да би она требало да буде конституисана након локалних избора који ће бити у октобру.
– Ми смо тражили да дотле постоји оснивачки, конститутивни одбор, који би радио неке ствари док се не изабере Заједница. И то је прихваћено. Названо је руководећи тим, који ће чинити представници четири општине са севера. Они ће припремати предлог нацрта статута, предложити вршиоца дужности командира полиције на северу и обављаће још неке послове из тачке 4. Споразума, објаснио је Дачић.
Србија је испунила све политичке услове Немачке за добијање датума за почетак преговора са ЕУ, каже аналитичар Душан Јањић коментаришући договор о примени бриселског споразума који је постигнут у среду. 

 

Ј. Л. Петковић – Вести

фото: Бета/Милан Обрадовић

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дачић: У Србији постоје агентуре црногорског режима – ту `империју` треба растурити као мачке са јебишта

5 (3) КOМЕНТАРИШУЋИ актуелну ситуацију у Црној Гори и односе између двеју држава министар спољних …

Дачић: Разбити агентуре црногорских служби у Србији

2.3 (6) Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је за време председника Србије Бориса …

Један коментар

  1. RT @srbijadanas: Алибаба Дачић запретио лидерима Севера – http://t.co/Qyk46TM6pn #Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *