fbpx

Широм Србије касетне бомбе и даље прете

0
(0)

Широм Србије још увек се налазе велике количине неексплодираних убојних средстава из различитих периода, која представљају велику опасност за грађане и извођаче грађевинских радова.

Због тога се последњих година предузимају опсежне мере чишћења терена, а тренутно се ради на разминирању локација код Параћина и Бујановца, као и на Залтибору и траси гасовода Јужни ток. На Карађорђевом брду код Параћина у непосредној близини бившег магацина Војске Србије који је експлодирао у октобру 2006. године, припадници руско-српског одреда за разминирање, настављају чишћење започето одмах након разорне експлозије. 

Петар Михајловић, директор Центра за разминирање Србије каже за Радио Слободна Европа да је од 1. априла до данас прегледана површина од око 70.000 квадратних метара на којој су пронађене велике количине минобацачких мина, артиљеријских граната и разних врста упаљача за мине.

„До сада је прегледана површина од 70.000 квадратних метара на којој је пронађено 210 комада разних врста неексплодираних убојних средстава укључујући и једну авионску бомбу тежине 50 килограма из Другог светског рата“, каже Михајловић. 

Поред Параћина у току је чишћење терена од касетне муниције заостале након НАТО бомбардовања 1999. године, на локацијама Богдановац 1 код Бујановца и бившег војног аеродрома Поникве на Златибору. Од априла 2011. до данас чишћење терена завршено је у општинама Прешево и Куршумлија где је пронађено 776 комада касетне муниције и 702 комада различитих неексплодираних убојних средстава од нагазних мина до авионских граната. Средином априла настављено је рашчишћавање у општини Бујановац. 

„У Бујановцу, на локацији Богдановац 1 Норвешка народна помоћ ради на чишћењу касетне муниције и до сада је прегледано још 80.000 квадратних метара и пронађено још 12 комада касетне муниције“, каже Михаиловић.

 Према Михајловићевим наводима, граната, мина и бомби, углавном из Другог светског рата има и на траси гасовода Јужни ток на којој је такође у току испитивање и чишћење терена.

 „И на траси гасовода Јужни ток кроз Србију, руско предузеће Инжењерско технички центар за специјалне радове и експертизе из Санкт Петербурга до сада је прегледало преко 700.000 квадратних метара. Пронађено је 35 комада неексплодираних убојних срседстава углавном, из другог светског рата“, каже Михајловић.

 Раније је најављено да ће деминери ове годие очистити више од 220 хектара земљишта засутог касетним бомбама и минама. У плану је чишћење касетне муниције са Аеродрома Лађевци код Краљева, као и локације у селу Бумбарево Брдо, код Кнића.

Процењује се да у Србији има још око 13 милиона квадратних метара одакле вребају касетна муниција, мине и друга убојна средства, заостала из различитих ратних периода. 

 

Слободна Европа

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *