fbpx

Алкохол и цигарете од данас скупљи 12.2 одсто

0
(0)

Од данас у Србији веће акцизе на алкохолна пића, пиво, цигаре и цигарилосе за 12,2 одсто, што је редовно годишње усклађивање. Акциза на жестока алкохолна пића повећана на 190 динара, а акциза на пиво 22 динара по литру. Повећана акциза на цигаре и цигарилосе на 21,07 динара по комаду.

Акцизе на алкохолна пића, пиво, цигаре (томпусе) и цигарилосе у Србији, од данас су веће за 12,2 одсто.

Одлуком коју је Влада усвојила у четвртак завршено је редовно годишње усклађивање динарских износа акциза на алкохолна пића, пиво, цигаре и цигарилосе.

Нова акциза на ракије од воћа, грожђа и специјалне ракије је 117,27 динара по литру, а за ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина акциза је повећана на 297,52 динара по литру. Акциза на жестока алкохолна пића и ликере повћана је на 190,69 динара по литру, јавља Бета.

Према одлуци Владе Србије, акциза на пића с ниским процентом аклохола повећана је на 19,58 динара по литру, а на пиво на 22,17 динара по литру.

Код дуванских производа повећана је акциза на цигаре и цигарилосе на 21,07 динара по комаду.

Планираним редовним усклађивањем акциза крајем јануара нису обухваћени деривати нафте, цигарете и кафа, кажу у Министарство финасија и привреде.

Прво наредно усклађивање износа акциза на цигарете и кафу биће, по последњим изменама Закона о акцизама, јануара 2014. на основу индекса потрошачких цена за 2013.

Наредно усклађивање динарских износа акциза на деривате нафте биће јануара 2016. на основу индекса потрошачких цена за 2015. годину.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ММФ тражи да струја у Србији поскупи

0 (0) Међународни монетарни фонд тражи да Електропривреда Србије до краја јуна 2020. године уради …

Колико ће нас у 2020. коштати регистрација аутомобила?

2.3 (4) Због увећања локалних такси, регистрација у 2020. години ће поскупети, али незнатно. Директор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *