fbpx

Амбасада САД: Немамо информације о ангажовању Рајсове

0
(0)

Америчка амбасада у Београду нема информацију о томе да се разматра ангажовање бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс као специјалног изасланика за Балкан, кажу за Танјуг у тој амбасади.

На питање Танјуга колико су основани написи у медијима о ангажовању Рајсове у својству специјалног изасланика за Балкан и шта би тачно била њена мисија, у амбасади кажу:

„Амбасада нема информације о томе да се разматра ангажовање Рајс за такву позицију”.

Истовремено, поводом најава невладиног сектора, попут Атлантског савета, о намери да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине и снажније ангажују на Западном Балкану уопште, у Амбасади истичу да су у Америци многе институције свакодневно укључене у јавну дебату о америчкој спољној политици, али да оне немају формалну улогу у обликовању политике владе према Србији или некој другој земљи.

„Многе академске и истраживачке институције у САД укључене су сваки дан у јавну дебату о спољној политици. Такве дискусије су важан део демократског процеса”, наводе у америчкој амбасади у одговору на питање Танјуга.

Како истичу, те дискусије и дебате помажу јавности и креаторима политике да боље разумеју важна питања са којима се суочавају САД и свет.

„Ипак, те академске и истраживачке институције немају формалну улогу у формулисању политике америчке Владе према Србији или према некој другој земљи”, закључују америчком дипломатском представништву у Србији.

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон сматра да би САД требало да се ангажују у дијалогу Београда и Приштине, али и да је потребнија активнија улога Сједињених Држава у региону.

„Мислим да има смисла да Сједињене Државе буду део тог процеса. Очигледно, пре свега, две стране треба да га воде. Европска унија ће наставити да игра драгоцену улогу као посредник, али Американци не би требало да седе напољу. Требало би да имамо своју улогу и помогнемо да се дијалог доведе до конструктивног завршетка”, рекао је Вилсон.

Атлантски савет, невладина организација из САД, објавила је данас извештај о новој америчкој стратегији за Балкан, а у њој се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за „историјско помирење” са Србијом и обнављање репутације САД као истинског посредника.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радна снага иде на Запад – ђубре иде на Балкан

5 (3) БОН – Док богате земље проповедају заштиту животне средине и критикују оне који …

ПЛАН ЕУ: Радно способно становништво повући у ЕУ а на Балкану населити Африканце и Азијате

4.8 (22) До недавно се веровало да је пројекција Уједињених нација о томе да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *