Америчка западна обала због суше и паклене врућине од 49 целзијуса може остати без воде и струје

Ниво воде у језеро Мид, насталом градњом бране Хувер, које снабдева око 25 милиона људи, рекордно је низак због великих суша. Језеро је тренутно на 36 одсто капацитета. У нормалним околностима, производи се струја за осам милиона људи, али недостатак воде ће успорити производњу електричне енергије. Не искључује се и прекид испорука одређене робе.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом прогласио је ванредну ситуацију у 41 од 58 округа.

Језеро Мид, које опслужује Лос Анђелес, Сан Дијего, Феникс, Таксон и Лас Вегас, забележило је веома низак водостај од око 300 метара изнад нивоа мора, што је потукло претходни рекорд из 2016. године.

Од 2000. године ниво воде је опао за најмање 40 метара.

Суша која је погодила језеро Мид, утицала је на Калифорнију, пацифички северозапад, Неваду, Орегон и Јуту, али и јужније америчке државе попут Аризоне и Новог Мексика, преноси портал Метро.

Мид се иначе налази на главном току реке Колорадо, дуж границе Аризона-Невада, а створено је формирањем бране Хувер, која обезбеђује електричну енергију за становнике Аризоне, Калифорније и Неваде.

Званичници кажу да водостаји нису били толико ниски од 30-их година прошлог века, када је брана изграђена, а страхује се да ће бити још горе јер се најављује веома топло и суво лето.

Фармери имају проблема са усевима, Невада је увела рестрикције тако да грађани не могу да заливају баште и травњаке, а гувернер Јуте Спенсер Кокс је позвао сународнике да се моле за кишу.

Лас Вегас је иначе први град у САД који је забранио „непотребне зелене површине“, око улица, пословних зграда и сличних крајева како се не би одржавале и како би се тако чувала вода.

Ватрогасци су забринути да би пред њима могла да се нађе сезона пуна пожара. 10.000 пожара је било забележено само прошле сезоне.

Иначе, брана Хувер је грађена од 1931. до 1936. године током Велике депресије, а у градњи су учествовале хиљаде радника, док је најмање стотину изгубило живот.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Смеће се гомила на улицама Њујорка пошто су радници послати кући због одбијања вакцине (фото, видео)

Смеће се гомила на улицама Њујорка пошто су радници послати кући због одбијања вакцине (фото, видео)

У Њујорку се брдо смећа већ данима гомила након што је канцеларија одлазећег градоначелника Бил …

Марк Мили: Свет улази у период у којем ће постојати три пола моћи – САД, Русија и Кина

Марк Мили: Свет улази у период у којем ће постојати три пола моћи – САД, Русија и Кина

* Пентагон саопштио да Оружане снаге Кине вероватно већ располажу са «нуклеарном тријадом» која укључује стратешку …

Један коментар

  1. Neka gledaju Lepa sela lepo gore
    Ima jedna scena kada piju pišaću iz flaše od koka kole

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *