fbpx

Амерички нуклеарни арсенал пун „пукотина“

0
(0)

У темељима америчког нуклеарног арсенала појавиле су се извесне „пукотине“, не само што се тиче војних снага, већ и цивилне бирократије која их контролише, оправдава њихове трошкове и сврху, али и планира њихову будућност.

Нејасно је да ли влада препознаје пуне размере овог проблема, чија је суштина слабљење њене способности да води и одржава свој нуклеарни „подухват“, преноси данас АП.

САД и даље имају на хиљаде комада нуклеарног оружја – више него што кажу да им треба – а сада се ближе тренутку одлуке о инвестирању огромних сума новца како би се арсенал учинио одрживим за будуће генерације.

Пропусти се бележе у неким од кључних сегмената нуклеарног арсенала – техничкој стручности, модерној опреми и извршном надзору са цивилне стране, као и дисциплини, моралу и одговорности са војне стране.

Пример је нуклеарни ракетни корпус ваздухопловних америчких снага који показује пад дисциплине, обуке и морала у протекле две године, а прошле недеље су отпуштени високи официри у две од три њихове базе због непримереног понашања.

Проблеми су, међутим, ширих размера, али генерално пролазе неопажено у одсуству значајније нуклеарне катастрофе у протеклим деценијама и опадању страхова од нуклеарног рата, док „пукотине“ још више продубљује ограничен буџет и неједнака политичка подршка.

„Овај недостатак пажње резултирао је конфузијом у јавности, неповерењем у Конгресу и озбиљним срозавањем залагања, стручности и знања у одржавању нуклеарних оружаних капацитета САД“, наводи се у извештају који је у априлу објавило саветодавно конгресно веће о управљању нуклеарном безбедношћу.
Иако је данашње оружје технолошки на високом нивоу, „нема доступне и изводљиве (владине) визије, плана нити програма за будуће нуклеарне оружане капацитете“, закључено је у том извештају.

Пол Брекен, професор политичких наука на Јејлу, отишао је још даље – он тврди да је реч о „свесном занемаривању“ које је почело пре две деценије као одговор на крах ШСР-а и комунистичке претње.

Џон Хемри, председник Центра за стратешке и међународне студије и бивши заменик министра одбране, каже да би одлуке донете после хладног рата, које су деградирале нуклеарно оружје као национални приоритет, могле да сада ставе на муке САД у светлу настојања неколико земаља да прошире или почну да граде своје нуклеарне арсенале.

„Сада се Руси враћају, Кинези шире свој арсенал, а ми смо на ивици потенцијалног ‘водопада’ нуклеарно наоружаних држава. Али је амерички естаблишмент озбиљно ослабљен“, упозорио је Хемри.

Неки аспекти овог проблема ће избити на површину када, можда већ ове недеље, буде објављена очекивана темељна студија о „пропустима или недостацима“ у нуклеарним снагама коју је министар одбране Чак Хејгел наложио у фебруару.

Он је, такође, затражио хитна и дугорочна решења након што је у јануару изјавио да „нешто није у реду“ са нуклеарним снагама.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Срећан Божић, извол`те паре“: Опљачкао банку, па бацао плен у ваздух

0 (0) Мушкарац са белом брадом и брковима опљачкао је једну банку у Колорадо Спрингсу, …

Упркос америчким санкцијама: Немачка издала дозволу за наставак градње „Северног тока 2“ у својим водама

0 (0) Секретаријат за пловидбу и хидрогеографију Немачке одобрио је захтев компаније „Норд стрим 2“ …

3 Коментара

  1. Опасан нуклеарни систем кад су га кртице напале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *