Насловна / Свет / „Америка ће морати да игра како Kина свира“

„Америка ће морати да игра како Kина свира“

„После тензија и трговинског рата, Америка ће морати да плеше како Kина буде играла“, каже инвеститор Питер Шиф.

Ново хлађење у америчко-кинеском трговинском рату услед хапшења шефице Хуавеја може само да се врати као бумеранг у Вашингтон, пошто Пекинг има адут, упозорио је овај угледни економиста и брокер.

Шиф, који је и извршни директор ЕПЦ, има мрачне прогнозе када је реч о „покушају САД да наметне другима да живе по њеним правилима“. Пекинг, каже он, неће седети у овој ситуацији скрштених руку и њихов контраодговор може да утиче на америчку економију.

„Мислим да ово има много веће и шире последице … Дугорочно, ово ће поткопати долар и његову улогу као резервну валуту. А када то крене, то значи да ће бити погођен и амерички животни стандард, јер ће се урушити“, рекао је он.

Постоји неколико разлога због којих би Вашингтон требало да размисли двапут пре него што се суочи са Kином, каже Шиф. Пре свега, стање на тржишту је „период медведа“ упркос томе што нико не жели да призна ту чињеницу. У супротном вести о хапшењу Менг Ванџу не би утицале тако на берзе, објаснио је инвеститор.

Друго, САД су у много слабијој позицији у односу на Пекинг, а огроман трговински дефицит са Kином не даје Вашингтону предност.

– Мислим да је чињеница да нам (Kина) снабдева сву ову робу која нашој економији треба, а чињеница је и да имају много наших обвезница и настављају да нам дају пуно новца, мислим да они свирају и да ми морамо да плешемо уз тај ритам – метафоричан је Шиф.

Б92, Вестионлине

Актуелно

Неша Роминг не сме у роминг

У Америци почиње поступак против кинеске компаније „Хјуавеи“, којим ће бити обухваћене и поједине српске …

ФАРМАКО МАФИЈА у САД због превара на удару закона у 44 америчке савезне државе!

Водеће фармацеутске компаније у САД „постигле су међусобни договор и подигле цене лекова за невероватних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *