Антиохијска патријаршија допушта могућност да остале православне цркве детронизују Вартоломеја

Антиохијска патријаршија допушта могућност да остале православне цркве детронизују Вартоломеја

0
(0)

ВИКАР патријарха Антиохије и целог Истока – епископ Ерзурумски Кајс – изјавио је да његова Црква допушта могућност детронизације цариградског патријарха Вартоломеја због давања томоса украјинским расколницима.

Епископ Кајс је навео да је могуће сазивање Свеправославног сабора – чак и без учешћа Цариградске патријаршије – „зато што је Вартоломеј направио грешку“: – Ми са чашћу признајемо Цариградског патријарха, али је проблем у томе што је он допустио грешку. Ако све Православне цркве сазову сабор без њега и донесу одлуку о детронизацији – то је могуће.

По Касовим речима, Свеправославни сабор се сазива када се свака Црква унутар себе усагласи о неком крупном питању. После тога се „упућује молба Цариградском патријарху“. Али, постоји и други пут: – Свака Православна црква има право да се са другима договори о сазивању Свеправославног сабора. Дакле: без Цариграда.

Викар патријарха Антиохије и целог Истока у овом контексту посебно наглашава да његова црква није поборник радикалних мера и залаже се за мир у православном свету и прецизира: – Ми бисмо више волели да Цариградски патријарх преиспита своју одлуку, да се црквена криза у Украјини реши мирно и да се расколници врате у своју канонску цркву.

У децембру прошле године је од две расколничке структуре створена „Православна црква Украјине“ која је у фебруару од Вартоломеја добила „томос о аутокефалности“. Антиохијска православна црква заузима треће место у диптиху помесних православних цркава. То је једна од четири древне патријаршије.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цариградски евроатлантски екуменизам

Цариградски евроатлантски екуменизам

1 (1) Поводом проглашења аутокефалности украјинске расколничке `цркве` од Цариградске патријаршије Цариградска патријаршија је прошлог …

Украјинска православна црква прекинула односе са Цариградском патријаршијом

Украјинска православна црква прекинула односе са Цариградском патријаршијом

0 (0) СИНОД Украјинске Православне Цркве прекинуо је односе и еухаристијско општење са Цариградском патријаршијом. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend