Астрономи видели рађање планете

Астрономи видели рађање планете

ГАРХИНГ – Међународни тим астронома био је у прилици да, уз помоћ моћног телескопа на северу Чилеа, први пут “у директном преносу” посматра тренутак настанка планете у густом слоју гаса и прашине, саопштила је Европска јужна опсерваторија (ЕСО).

Астрономи су прецизирали да би диск гаса и прашине око младе звезде ХД100546, удаљене 335 светлосних година од Земље у Млечном путу, могао да буде “гасни див сличан Јупитеру”.

Досад је настанак планете могло, углавном, да се проучава помоћу компјутерских симулација, изјавио је Саша Кванц са Универзитета ЕТХ у Цириху.

“Ако смо заиста открили планету у фази рађања, научници ће моћи да по први пут проучавају процес формирања једне планете и њену интеракцију са природном околином на емпирички начин, и то на самом почетку тог феномена”, додао је швајцарски истраживач, преносе страни медији.

Астрономи су, такође, навели да ово откриће потврђује теорију по којој џиновске планете расту усисавањем гаса и космичке прашине након формирања звезде.

Тим истраживача је детектовао планету помоћу камере повезане за ЕСО телескопом постављеним у чилеанској пустињи Атакама.

ЕСО окупља научније из 15 европских земаља и користи бројне телескопе у Чилеу, међу којима је и ВЛТ телескоп (Верy Ларге Телесцопе), најмоћнији телескоп на свету.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рогозин о космичком оружју

Рогозин о космичком оружју

Русија је у стању да одговори свакоме ко жели да размести оружје у космосу, изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *