fbpx

Аустрија крши право ЕУ: Вратити избеглице са Балкана

0
(0)

Министар унутрашњих послова немачке покрајине Баварске Јоахим Херман оптужио је јуче Аустрију да крши законодавство ЕУ и да само пропушта велики број избеглица од словеначке до немачке границе, оценивши као неопходно да се избеглице са Балкана, које немају право на азил, врате у своје домовине.

– То је јасно кршење закона ЕУ – истакао је он у интервјуу бечким дневницима „Пресе“ и „Стандард“.

По речима Хермана, Аустрија мигранте превози аутобусима до немачке границе.

– То ме стварно нервира и тренутно су грађани пограничног града Пасауа и околних села бесни када виде да аутобуси аустријске војске до два километара од баварске границе довозе избеглице и тим људима онда кажу – „сада вам остаје само да претрчите преко, тамо је Немачка“ – истакао је Херман.

Аустрија, како подвлачи, има две могућности – или ће утврдити да неко од тих особа долази из једне земље у којој је већ требало да буде примљен, а то значи да ће Аустрија морати да те особе врати у Словенију или Мађарску, или ће Аустрија примити све те људе.

Херман притом посебно истиче да Аустрија – само прослеђује мигранте.

– То је неприхватљиво и јасно кршење Даблинског принципа и Шенгенског споразума. Узрок, међутим, није у Аустрији већ у Италији и Грчкој и онда се само настављају неправилности – објаснио је баварски министар.

Немачка влада и канцеларка Ангела Меркел, каже Херман, упутила је „погрешне сигнале и створила утисак да је то у реду ако људи крену ка Немачкој“.

Херман истиче да је недопустиво да избеглице неконтролисано могу да дођу у ЕУ и Немачку и да морају да постоје горње границе њиховог прихвата.

– Желим да ограничим број, али пре свега да се талас људи који и даље долази са Балкана, буде заустављен. Особе из Македоније, Србије и Албаније немају право на азил како у Аустрији, тако ни у Немачкој. Оне би требало све да буду протеране, а моја је жеља да се ратне избеглице доводе у контингентима које би дефинисали заједно у ЕУ, указао је Херман.

Прихваћено само два одсто

Херман је појаснио да Баварска не сматра да баш нико од избеглица не треба да дође у Немачку, али подсећа да Савезни уред за миграције прихвата свега два одсто избеглица из политичких, расистичких или верских разлога.

Ратне избеглице

– Желимо да помажемо људима из Сирије, али ако би сви погођени грађанским ратовима на арапском простору и Африци желели да дођу у Немачку, онда би то били милиони. Због тога је неопходно да се за ратне избеглице усвоји решење контингента. То чине САД и Велика Британија – указао је Херман.

З. Мирковић – Вести

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Центар за људска права тражи од власти детаље споразума о враћању миграната из Аустрије у Србију

4.9 (14) Београдски центар за људска права позвао је данас представнике Владе Србије да јавности …

Нов талас миграната: Аустрија враћа одбијене азиланте из трећих земаља у Србију

5 (7) Аустрија планира да шаље одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати за …

Један коментар

  1. STRASNO DIVLJANJE ALBANSKIH FASISTA U BUJANOVCU : „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoj!“ https://www.youtube.com/watch?v=-hVckFhjdc4 video

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *