fbpx

Бајина Башта: Ђубре и отров убило живот у Рачи

0
(0)

ПОСЛЕ помора рибе у Рачи надомак Бајине Баште, ова река, до јуче једна од најчистијих и најлепших у Србији, изгледала је сабласно и мртво, јер је сав живи свет у њој крајем прошле недеље уништен за само неколико минута – највероватније услед изливања хемијских материја у водоток.

– Затечено стање у четири рибњака уз реку заиста је катастрофално, сва је риба угинула – речено је у недељу „Новостима“ у водопривредној инспекцији.

Река Рача се улива у Дрину, а загађењем је погођен цео водоток прве категорије, изузев првог километра од изворишта.

– Трагали смо у реци за било каквим доказом да је нешто преживело помор, али узалуд, нема ту више ничега живог. О каквом је отрову реч? Ко је то урадио? – питају се људи из бајинобаштанског краја, а међу њима и Предраг Митровић, власник породичног рибњака у коме је поморено пет тона пастрмке и млађи. – Ми верујемо да ће нам надлежни пружити одговоре, јер је ово злочин не само према нашим породицама, јер ми сви живимо од рада на рибњацима, већ и према држави која мора да заштити своје благо, а река Рача то јесте.

Део одговора на бројна питања мештани већ знају: контејнери за отпад постоје надомак манастира Рача, а цео ток често постаје дивља депонија, на обалама се може наћи отпад од клања стоке, угинула живина, пепео из кречана… Међутим, најновији инцидент био је јединствен по катастрофалним последицама.

– Општина је прошле године очистила обале, али узалуд, већ сутрадан је уз реку било смећа. Ово је посао за надлежне, они би требало да пронађу кривце, да их казне. Тек када осете санкције, неодговорни ће се опаметити, а ми ћемо престати да се стидимо злодела својих комшија – став је мештана.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рајска башта пред најездом гостију

0 (0) Бајина Башта – Љубитељи одмора у бајинобаштанском крају ово подручје, у коме су …

Паника у Бајиној Башти: „Ако река поплави извориште цео град ће остати без воде“

0 (0) Бајина Башта – У Бајиној Башти јутрос је отпочела трка с временом на …

4 Коментара

  1. obesiti sve krivce, od direktora do izvršioca pa da vidimo kad će se sledeći zločin dogoditi.

  2. katastrofa!!! da li ti ljudi znaju šta rade?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *