Балканске карике кокаинског ланца

Балканске карике кокаинског ланца

У последњих шест месеци, у само четири полицијске акције широм света, заплењено је више од 20 тона кокаина, а у свакој од акција међу осумњиченима нашле су се особе са подручја Србије, Црне Горе или осталих држава Балкана. Прво су у марту румунске власти заплениле више од тоне кокаина високог квалитета, да би три месеца касније на једном теретњаку у Филаделфији полиција пронашла и запленила чак 18 тона кокаина. У понедељак је у близини Азорских острва код Португала заплењено око 800 килограма кокаина када су и ухапшена тројица чланова посаде, међу којима и држављанин Србије. Осим имена осумњичених, која су листом непозната, ниједно звучније име није званично повезано са овим милионски вредним товарима. Веза је свакако порекло ухапшених и порекло кокаина. Ухапшени су са Балкана, а дрога из Јужне Америке.

Шпанска полиција је пресрела једрилицу “Сискејп” регистровану у Америци у међународним водама близу азорских острва, на око 1.500 километара од обале Португала. На једрилици је пронађено око 800 килограма кокаина који је био смештен у структури брода. Одмах су ухапшене три особе – један Србин, Мексиканац и Рус. У акцији која је настављена у Србији, због сумње да припадају криминалној групи и да су јој давали логистичку подршку, ухапшена су два мушкарца из Шида. За једном особом, за које Тужилаштво за организовани криминал даје само иницијале, Б.И, се и даље трага.

Kако је јуче саопштило Тужилаштво, истрага ће се водити против осумњиченог Владислава Фунштајна, који је ухапшен у Шпанији, против Драгана Ђанковића и Мирка Ђанковића, ухапшених у Србији због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Тржишна вредност дроге коју је запленила шпанска полиција процењује се на око 50 милиона евра.

Акција “Балума”: Једрилица половила без заставе и регистрације

Акција коју је шпанска полиција назвала “Балума” (прим. прев. део једра) почела је почетком августа, када су добијене прве информације о сумњивом пловилу, што је, према наводима шпанске полиције, указивало да се ради о великој операцији трговине дрогом морским путем. МУП Србије саопштио је да је акција спроведена на основу оперативних информација које су колегама у Шпанији доставили припадници српске Службе за борбу против организованог криминал (СБПОK).

Са друге стране, шпанске власти у саопштењу за јавност наводе да су преко Службе царинског надзора ангажовале брод за специјалне операције “Петрел И”, када су 24. августа приметиле сумњиви брод , на око 200 миља југозападно од Азорских острва.

Акција је, како истиче шпанска полиција у саопштењу, изведена у оквиру постојеће међународне полицијске сарадње којом је координисао Обавештајни центар против тероризма и организованог криминала (ЦИТЦО) и Поморски оперативни центар основан за борбу против кријумчарења дроге у Европи (МАОЦ Н).

Kако додају, током приласка броду уочено је да на броду-једрилици није било регистрације, као ни подигнуте заставе или других знакова који би могли јасно показати националност брода.

Накнадно је утврђено да је дозвола за регистрацију из Сједињених Америчких Држава, саопштила је шпанска полиција.

„Kада смо добили пристанак државе где је једрилица регистрована и с обзиром на сумњу да једрилица носи значајну количину опојне материје, три члана посаде су ухапшена. Након тога наведени брод, који је имао квар на мотору, пребачен је у Војни арсенал луке Лас Палмас где је извршен одговарајући преглед и коначно је пронађено око 800 килограма кокаина“ , навела је шпанска полиција.

Акција је, по свему судећи, трајала и у Србији јер је, према наводима МУП-а, полиција имала информације да су припадници групе неколико пута путовали у Латинску Америку припремајући преузимање дроге, а пре утовара једрилицу су, како се сумња, у Мексику преправили да би у шупљине једрилице могли да ставе дрогу. Kод ухапшених у Србији заплењена је документација о транферима новца ухапшенима у Шпанији, авио карте, УСБ меморије, мобилни телефони, нотеси, као и опрема за аудио и видео снимање.

На фотографијама заплењене дроге се види да је дрога била пакована у различите пакете, а на некима од њих је залепљен лик Гаврила Принципа.

Kако је МУП саопштио, сумња се да је овом акцијом разоткривена криминална група коју претежно чине држављани Србије, а која се бавила кријумчарењем кокаина из Јужне Америке у Европу.

У акцији је уз шпанску и српску полицију учествовала и полиција Велике Британије.

Ребић: За заплену у Португалу велике заслуге српској полицији и тужилаштву

Директор полиције Владимир Ребић јуче је изјавио да 90 одсто заслуга за успешно спроведену акцију у атланском океану припада српском тужилаштву и полицији.

“Kада смо имали све податке, ми смо са тим подацима обавестили шпанску полицију која је брзо реаговала, пресрела их на отвореном мору и пронађено је 800 килограма кокаина у вредности од 50 милиона евра”, навео је Ребић гостујући на ТВ Пинк.

Полицијске службенике Управе криминалистичке полиције који су учествовали у акцији заплене овог кокаина новчано је наградио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Највећа заплена дроге у последњих 230 година

Иако за сада нема података да су на било који начин повезане, занимљиво је да је кокаин великог процента чистоће заплењен у још три велике акције у последњих шест месеци.

Средином јуна ове године амерички специјалци, углавном у цивилу, упали су на теретњак МСЦ “Гајан” усидрен у луци у Филаделфији и открили тоне кокаина. Прво су на броду пронашли 16,5 тона кокаина да би, након детаљне претраге, пронашли још дроге. На крају је установљено да се на броду налазило више од 18 тона дроге, а америчке федералне власти саопштиле су да је процењена вредност шверцованог кокаина више од милијарду долара.

“Ово је једна од највећих заплена дроге у историји САД”, рекао је Вилијам Мексвејн, савезни тужилац за источни округ Пенсилваније.

Првог дана проналаска полиција је одмах ухапсила двојицу чланова посаде, Kоторанина Ивана Ђурашевића и држављанина Самое Фонофава Тијасага.

Kако су медији пренели, Ђурашевић је признао да је за 50.000 долара помогне у утовару дроге која је претходно довезена мањим чамцима до теретњака и убачена у мрежу брода.

Неколико дана касније ухапшени су и други чланови посаде – Бошко Марковић (37), Александар Kаваја (25) и Ненад Илић (39), сви из Црне Горе.

На питања истражних америчких органа одговарао је и капетан овог брода, али је пуштен након саслушања.

Две недеље касније саопштено је да је против најмање шест чланова посаде брода подигнута оптужница за поседовање кокаина, а да је истрага и даље у току.

Према информацијама из оптужнице које преносе амерички медији, пре доласка у Филаделфију, брод “МСЦ Гаyане” свраћао је у луке на Бахамима, у Панами, Kолумбији и Перуу.

У Румунији тона дроге, ухапшена два Србина

Велика заплена кокаина, и то високог квалитета, догодила се и у Румунији крајем марта ове године, када је румунска полиција запленила више од тоне ове дроге вредне око 300 милиона евра. Дрога је пронађена на чамцу који се преврнуо у делти Дунава, а румунска полиција ухапсила је Ненада Цветковића и Тода Kрстића, обојицу из Врања.

Њих двојица су, како преносе медији позивајући се на изворе из истраге, запослени као возачи у једној фирми у Врању.

Чланови посаде, како се наводи у оптужници, утоварили су дрогу на брод током многобројних састанака с посадама малих чамаца на мору, а затим су је сакрили у контејнере с теретом.

Америчке власти заплениле су дрогу, али и теретни брод у власништву швајцарске компаније МСЦ Медитерранеан Схиппинг Цо. Kасније је, у договору са тужиоцем Вилијамом Мексвејном, брод пуштен да отплови, и то након што је швајцарска фирма платила чак 10 милиона долара у готовини и гаранцију од 40 милиона долара.

За сад само спекулације о томе чији је кокаин у Филаделфији: Од Kавачког клана до Шарића…
За кога су оптужени преносили рекордну количину дроге заплењену у САД и даље није званично саопштено. Ипак, за сада се у појединим медијима спекулише да је пребацивање дроге организовао црногорски Kавачки клан, а поједини медији преносе и да истражитељи проверавају да ли је у овом учешће имао Пљевљак Горан Соковић, који је означен као десна рука Дарка Шарића. Ипак, реч је само о медијским спекулацијама у Србији и Црној Гори које истражитељи нису никада потврдили.

Према писању америчких медија, истрага о шверцу 18 тона кокаина заплењених у Филаделфији и даље траје, а амерички истражитељи дошли су до података да постоји велика сумња да је један од помораца са брода на којем је у Филаделфији пронађено око 18 тона кокаина успео да избегне хапшење.

Акција “Фамилија” против балканског картела

Kрајем јула у међународној криминалистичкој акцији “Фамилиа” у Европи и Азији је ухапшено 16 особа, а заплењено је више од тоне кокаина и два милиона евра у готовини.

Тада је хрватски МУП саопштио да је акција, која је почела крајем 2017, била део шире европске стратегије против западно-балканске мреже организованог криминала, такозваног Балканског картела. У акцији су уз хрватску, која је координисала, учествовале полиције Србије, Чешке, Словеније, Француске, Италије и Хонгконга, “уз снажну подршку међународних агенција за спровођење закона као што су Еуропол, ДЕА и Фронтекс”.

Од 16 ухапшених, 11 их је ухапшено у Хрватској, Србији, Чешкој и Швајцарској, а пет особа у Хонгконгу.

Заплењено је више од тоне кокаина – 600 килограма у Швајцарској и 421 килограм у Хонгконгу. У Хрватској, Чешкој, Србији, Словенији и Швајцарској је заплењено два милиона евра у готовини и скупоцени предмети у вредности већој од миллион евра, међу којима високо квалитетни сатови и возила.

У саопштењу је наведено да је идентификована добро организована група, део такозваног Балканског картела, са припадницима из многих држава ЕУ и света, која се бавила прекоокеанским кријумчарењем кокаина из Јужне Америке у Европу и Азију, као и прањем новца добијеног кријумчарењем.

Имена ухапшених непозната, али јавност није знала ни ко је Дарко Шарић

Имена ухапшених у овим акцијама непозната су јавности. То не би требло да буде изненађење јер, подсетимо, и 2009. године када је заплењена 2,1 тона кокаина на броду Мауи готово нико није знао за Дарка Шарића, а камоли за Анастазија Мартинчића који је са дрогом ухапшен. Тек након те акције јавност сазнаје да су држављани балканских земаља увелико уплетени у шверц кокаина на глобалном нивоу. Акција је спроведена у сарадњи српског тужилаштва, полиције и БИА са уругвајском и аргентинском полицијом и америчком Агенцијом за борбу против наркотика (ДЕА). Тада је започела и велика акција Блакански ратник у којој је откривена организована криминалана група, коју је, према наводима истражних органа, предводио Дарко Шарић, до тада познат као бизнисмен из Пљеваља који живи у Србији.

Процеси против припадника ове групе водили су се у неколико земаља – Италији, Словенији, Црној Гори и Србији. Оптужница против Дарка Шарића и осталих у Србији је подигнута 2010. године. Он је четири године био у бекству, да би се у 18. марта 2014. предао надлежним органима у Србији. Првом пресудом био је осуђен на 20 година завтора у поновљеном поступку. Веће Специјалног суда осудило га је на 15 година затвора крајем прошле године.

Дарку Шарићу се у Србији суди и за прање око 22 милиона евра стечених продајом наркотика, које је улагао у куповину предзећа у Србији. Тај поступак никада није ни првостепено окончан.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Џевад Галијашевић: Западне специјалне службе тешко излазе на крај са међународним тероризмом (видео)

Џевад Галијашевић: Западне специјалне службе тешко излазе на крај са међународним тероризмом (видео)

Шта су највеће претње безбедности нашег региона? Где на Балкану има највише терористичких ћелија? Kолико …

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу за шверц кокаина. Овом одлуком ВKС је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *