БАНАТСКИ ПАОРИ: Сељачка буна само што није кренула

0
(0)

Банатски паори, асоцијација српских сељака која окупља око 15 хиљада сеоских домаћинства, обратила се државним органима Србије и српској јавности.

„Делегација Банатских Паора је у претходном периоду имала састанак у Министарству пољопривреде са актуелним Министром пољопривреде проф.др. Снежаном Богосављевић Бошковић.

Банатски Паори се свесно обраћају медијима са одређеном временском дистанцом. Стоји да је делегација добро примљена, да је састанку поред министра присуствовао и господин Ненад Катанић као и господин Драган Мирковић задужен за рурални развој.

Господин Треша Радоњин је испред Банатских Паора изнео проблем са којим се сусрећу млади паори. Поново је констатовано да су ратари грађани другог реда у Србији и затражено је да се стимулишу млади људи када први пут региструју своја газдинства. Паорима је дојадило да гледају како држава бахато баца новац дајући стимулације „домаћим странцима“ од осам до десет хиљада ЕУР-а по фиктивно запосленом раднику.

Ефекти тако бачених пара се никада нису видели осим у пражњењу државног буџета. Дат је предлог да се приликом прве регистрације младим паорима уступи десет хектара државне земље у закуп за који се прве године обрађивања закуп неће плаћати. За остали период закупа ће се плаћати просечно излицитирана цена те класе земље на датом терену. Овај предлог је добро прихваћен и Банатски Паори су добили обећање да ће то доћи на Владу и да ће се тај захтев приликом измена унети у Закон. Образложење је било и да Европска унија стимулише младе који се определе за пољопривреду.

Следећи проблем је изнео секретар Асоцијације Ненад Манић. У питању је пљачка Робних резерви уз благослов људи из врха самевласти. Банатски Паори су свесни да Робне резерве спадају у ресор Министра Расима Љајића али су такође свесни да је Министар пољопривреде члан Владе и да су Банатски Паори Министру пољопривреде писмено указивали на тај проблем. Постављено је питање дали се Министар пољопривреде плаши некога када не иницира решавање проблема или пак некога штити.

У време када је држава у овако великој кризи ружно је да се нико не осврће на мањак од 16 хиљада вагона зрнасте робе.

Добијено је обећање да ће Министар пољопривреде да иницира решавање наведеног проблема и мале помаке смо у том смеру видели. У питању је хапшење у Великом Градишту за 1.000 вагона мањка пшенице где је држава плаћала и лагер за покрадену пшеницу. Следеће хапшење је уследило за крађу у Уљми за 1168 вагона кукуруза као и за 642 вагона пшенице.

Ова хапшења покривају мање од 20% од покрадене залихе Робних резерви. Ко штити људе за мањак у Крчедину, Лукићеву, Ваљеву, Кули, Дебрецу, Жабарима, Малом Иђошу, Суботици и тако редом. Због чега се ћути и шта се то плаћа Робним резервама и тачно који људи из врха власти стоје иза ове пљачке. Из оваквог чињеничног стања веома лако се намеће закључак да је у питању спрега криминала и људи из власти.

Најболнији проблем око неправилности у вези продаје државне земље у закуп Банатски Паори нису успели да реше као и смањење субвенционисања производње у ратарству. У Панчеву није се поштовала препорука да се у првом кругу продаје, државне земље у закуп, преко 90% те земље да пољопривредницима са малим газдинствима; није се поштовало ни договорено да се омогући куповина до 20 хектара истим домаћинствима. Обећано је једно, а урадило се друго.

У општини Панчево је 80% државне земље намењено неколицини људи блиских власти по праву пречег закупа. То су мегапоседници који су се сетили сточарства, а док малим сточарима у тој причи нема места .Држава омогућава мегаломански подстицај, за инвестицији, за реконструкцију фарми које су тајкуни купили по багателној цени, као и за набавку механизације. Ти мегапоседници долазе и до кредита по најповољнијим условима. Често су им и гаранције слабе па када им те банке пропадну држава о трошку малих газдинстава измирује таква дуговања.

И док ће се малим и средњим газдинствима подстицаји са досадашњих 100 хектара смањити на 20 хектара, велепоседницима ће се подстицаји вишеструко увећати. Видимо да тајкуни могу наручивати и измене закона, а да се држава труди да они који су је у претходном периоду опљачкали и багателно дошли до задружне имовине /земље, фарми, складишта и прерађивачки капацитети / и других добара су и даље миљеници власти. Мала и средња газдинства не могу никога да подмите.
Зато нам је и жао што је по истраживању корупција у нашој држави на високом нивоу.

Банатски Паори су нажалост свесни да држава паоре види једино када су на улицама. Паоре уједињује једино сиротиња коју им је наменила актуелна власт. Банатски Паори неће да буду лопови и да краду из Робних резерви. Исто тако неће допустити држави да их претвори у робове или слуге њиховим миљеницима. Нас позивају пољопривредници из целе Србије и ми ћемо подићи свој глас. Видимо да путем медија, и путем договарања не иде и одазваћемо се лелецима малих и средњих обесправљених и понижених газдинстава.

Пољопривредници крећу у спремање најстаријег и најефикаснијег средства а то је сељачка буна”.

БАНАТСКИ ПАОРИ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција силом и хапшењима гуши паорски устанак

0 (0) Петорица пољопривредника из села Гаково у општини Сомбор осуђени су на месец дана …

СТЕФАНОВИЋУ, СРАМ ТЕ БИЛО! Новинарима показана решења да су похапшени и на затвор осуђени људи заиста паори

0 (0) Пријатељи пољопривредника који су данас осуђени на 30 дана затвора новинарима су показали …

44 Коментара

 1. Pa krajnje je vreme da se nesto preuzme , ovo nikud ne vodi

 2. Bravo za postene vredne i jedine ljude vredne paznje

 3. …jedini koji su radili za vreme „embarga“ i jedini koje vec godinama rade protiv sebe…

 4. Odmah sutra treba krenuti jer prekosutra moze biti kasno!

 5. Е кад су се Лале наљутиле требало би цела Србија да им се ПРИДРУЖИ и дигне буну!

 6. svu podršku proizvodjačima hrane, jedino je ostalo da oni sačuvaju potencijal, ako dozvolimo da i njih izdajnici i zapadni poltroni opljačkaju, a to već dugo rade, propade Srbija,

 7. divim se bilo kojem pokusaju da se vlasti ukaze na los odnos prema paorima koji nas sve hrane, bar su do sada to cinili, ZELIM VAM USPEH I PUNO SRECE DA OSTVARITE SVOJ CILJ

 8. Prave seljake – poljoprivrednike podržavam, a razne zakupce, nakupce i slične mešetarae ne podržavam.

 9. USTANI RAJO SADA JE VREME DA SKINES JARAM SA SEBE,DA SE BRANIS MINISTARA OPSTINARA I ZANDARA.

 10. dok se nekanalise narodno nezadovoljstvo u 1,dnu kolonu nema nista od toga…Advokati sami,Profesori sami,Sada paori

 11. Ajde već neko da krene, samo nas revolucija može spasiti!

 12. U ovoj drzavi jedino poljoprivrednici nesto proizvode a svi ostali samo trose.

 13. Неко мора да крене а да остали се придруже и одјуре ову багру са власти.

 14. dok ne budu padale glave tih izdajnika koji su doveli srbiju u ovakvu situaciju,nece nikad biti bolje jer ce opet doci neki drugi sa istim namerama i tako do beskraja…a kad bi narod uzeo zakon u svoje ruke onda bi svaki sledeci koji bi dosao na vlast,malo razmislio sta i kako radi!

 15. NAPRED LJUDI, TRAZITE SVOJA PRAVA, JEDINI STE VREDNI U OVOJ PROPALOJ DRZAVI

 16. Podrska za paore , samo najbolje bi bilo da se udruze sa advokatima , prosvetarima i ostalima kojima je muka od zlocinacke vlasti , ovako razjedinjeni , manje su im sanse ….

 17. DRAGI PAORI POREKLOM SAM IZ BANATA ZIVIM U BACKOJ ALI OD DETINJSTVA I OD 1945 GODINE SE SECAM JAKO DOBRO GLEDAJUCI KAKO SE NASA BRACA KOJU NAM JE TITO DVEO OTIMALI ZA SVE STO JE ZA OTETI I STO SU OTETI MOGLI OTELI SU I VLADALI DO DANA DANASNJEG DA SU VRATILI OTETO TO SE NEBI DESILO NEBIH VAS PONIZAVALI OVAKO OTELI SU SVE STO SE OTETI MOGLO I VLADAJU JOS VEC 70g.SESELJ VAM JE NAVUKAO JOS TAKVIH DOK STE VI CUTALI UMESTO DA STE POMOGLI ONIMA KOJI SU BEZALI OD TAKVIH KOJI SADA VLADAJU SVAMA I VI ZA NJIH NIKADA NECETE BITI DRUGO OSIM SLUGU ZNATE ONU DOSLI DIVLJI OTERALI PITOME A VI STE PITOMO NAROD I TESKO CETE PROCI SA ONIMA KOJI SU OSTAVILI SVOJU ZEMLJU I PRETKE I MJIHOVE GROBOVE SAMO DA BI SE DOKOPALI VLASTI TAKVI VAS PONIZAVAJU I OMALOZAVAJU TAKVI VAM CINE ZLA I TERAJU DA BUDETE POSLUSNE SLUGE JA LICNO ZNAM STA VES CEKA AKO IM SE SUPROSTAVITE JER BEZ PAORSKE I LJUDSKE REVOLUCIJE MEMA NAPRETKA ZA VAS KAO I ZA BACKU TO VAZI ZA OKUPIRANU VOJVODINU I OKUPATORI CU JOS NA VLSTI I TAKO CETO JOS TRAJATI DOK SE PAOR NE OPAMETI .

 18. Ne samo seljacka, svi propadosmo, doduse raj je za lopove!

 19. OVI MOGU NEKOME I MAMICU DA JEBU , ZATO STO IH DRZAVA VARA .

 20. УЗБУНА НЕ СМЕ ДА ИЗОСТАНЕ.

 21. I vreme je ako cutite ovi ce jos bestijalnije da vas gaze!Alo bre 16000 VAGONA fali pa to je strasno i niko neodgovara ,E moj Vucko ti i tvoja borba za korupciju a ne protiv korupcije , tako se to zove !!!!

 22. da u beograd pred skupstinu a ne da se blokiraju putevi po banatu koji su vlastima totalno nebitni…samo BEOGRAD paori….

 23. Ustao narod protiv sile digo sekire kose i vile

 24. Zamislite sta bi trebalo da kazu Sumadijski seljaci koji su daleko ispod nivoa poljoprivrednih resursa i mogucnosti u odnosu na Banatske paore. Docice do velikog izliva besa svih seljaka a i vlada nista nije ucinila na razvoju po meni najvaznijeg sektora koji bi Srbiju izvukao iz bede i pomogao Srpskoj privredi i ekonomiji da se uzdigne jer je poljoprivreda pokretac mnogid drustvenih aktivnosti i ulaganja koje bi dovelo do velikog izvoza samo da smo malo pomogli seljacima i transformisali zapustene livade sirom cele Srbije. Zato politicari i vlada uvoze namirnice jer im je tako lakse nego da podignu na nivo obradivost zemlje i stocarstvo i vocarstvo i sve ostalo sto prati ovu granu. Sa razlogom su svi paori besni i ovo je neizdrzivo. Placaju stranim investitorima subvencije po zaposlenom a ne podsticu nista sto je vezano za nase seljake i njihov uspeh. To je ludilo i totalni krah Vucicevog vladanja kao premijera.

 25. никада ни једну побуну нису подигли сељаци …посебно не банаћани…паори ,моји банатски су честит и пре свега РАДАН народ који је свака власт уназадила и покрала…нека им је Бог у помоћи…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend