fbpx

Сомборски паори остали без права да лицитирају за њиве

0
(0)

У Гакову крај Сомбора, где су недавно петорица паора осуђена на 30 дана затвора, јер су се сукобили са трактористом који је желео да заоре државну њиву коју су чували, прашина се полако слеже. Али, епилог целе приче ни мало не радује оне који од земље живе.

Испоставило се да су у селу које има око 3,5 хиљада хектара ораница, локални пољопривредници остали без права да лицитирају за иједну њиву.

У кући, кад није у затвору, живи криминалац Данило Кричка. Тако су сина овог човека, уз опаску да није ни паор, етикетирали премијер и министар полиције. Његов отац нам показује потврду да се годинама баве пољопривредом и тврди – све што је речено о његовом сину је лаж.

„Како бисте се осећали да имате дете, а неко вам каже да је то дете криминалац, који уопште нема везе са тим. Како? Ја не спавам, бежим у поље да радим, само да не мислим о томе. Криво ми је што га прозивају криминалци који су стварно криминалци, а није он“, каже отац ухапшеног Данила Кричке, Урош.

У Гакову некад је сву државну земљу обрађивала фирма Граничар, која је запошљавала практично цело село. Иако је она данас у стечају, са шачицом запослених, без дозволе за закуп државне земље, суд је донео одлуку по којој локалци не могу да закупе ни метар њива из сопственог атара.

У ово доба године, када се њиве припремају за пролећну сетву, улицама Гакова требало би да тутњи на десетине трактора. Данас, улице су потпуно пусте, а паори седе кућама, поред трактора чији плугови неће видети њиву.

паор-криминалац
Један од њих је и Миодраг Гарајски, који нам показује, како каже, оно мало сиротиње што има. Трактор је купио на кредит, и још два да га покрије, надајући се да ће му држава омогућити да ради земљу.

„Ја сам ставио све на коцку. Ја сам и фамилију ставио на коцку. Имам три кредита, имам кредит за трактор, кредит који сам узимао да бих лицитирао земљу и да бих је уредно плаћао. Мали ми, овај старији, сад завршава четврту годину Економске школе, сад треба да иде у Нови Сад. Стицајем околности изабрао је Пољопривредни факултет. Ја га не могу слати. Немам опцију и немам новаца како да га пошаљем зато што нећу радити земљу“, рекао је паор Миодраг Гарајски.

Уместо локалних сељака, земљу у Гакову обрађује фирма у стечају, која према извештају пољопривредне инспекције има потписан уговор по ком сва летина са 2.200 од укупно 3,5 хиљада хектара припада фирми “БСП” из Фекетића.

Миодраг Совиљ, Н1

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *