fbpx

БАНДА АЛАВА! Министри сами себи повећавају плату

0
(0)

Нови закон о функционерима, који је у плану, обезбедиће повећање плата функционерима у извршној власти, као што су министри и државни секретари.

Наиме, министарка за државну управу Кори Удовички каже да Светска банка од нас очекује да повећамо плате функционерима у извршној власти.

– Функционери нису тако јасно дефинисани као запослени. Зато смо се и ломили да ли и њих да укључујемо у општи Закон о платама. Али, пошто смо хтели да и њих решавамо следеће године, уврстили смо их у закон. Функционери који су у извршној власти, као одговорни за њихов рад и рад организационих целина, релативно су једноставна ствар и, насупрот представама многих, ту заправо од нас Светска банка очекује повећање плата – изјавила је Удовички за „Блиц“ на маргинама „Копаоник бизнис форума“.

– Данас функционери зарађују мање него људи за чији рад одговарају – каже Кори Удовички.
Она објашњава да у овом тренутку функционери код нас зарађују мање него људи за чији рад одговарају.

– То је коруптивна ситуација. Грађани би то требало да схвате. Треба нам посебна радна група која ће се формирати за закон о функционерима – каже Удовички.

С друге стране, када је реч о запосленима, Закон о раду препознаје неке категорије запослених који имају посебан статус због ризика посла. Ако се, према најавама, њима замрзне или смањи плата, то би могло да буде у супротности са Законом о раду…

– Законом о платама доводимо све на упоредиву раван. Све је видљиво, али биће неких изузетака, препознавање специфичних ситуација. Морамо да схватимо да није школска спрема бог и батина. Она јесте врло важан фактор, показује колико је неки посао сложен и какве су компентенције потребне за њега, али посао носи и ризике, вештине које се не стичу кроз школску спрему – одговара Удовички.

Она за пример узима полицајце којима је, каже, често глава у торби.

– Можда нису ишли на факултет, али имају неке вештине. То ће се све узимати у обзир. Прецизнији критеријуми биће разрађивани у посебним законима. У оквиру исте платне групе моћи ће да се рангирају различити послови. Да ипак неко добије мало више од другог, иако су у истој платној групи. Важно је да је Закон о раду третиран као минимум права и да Закон о платама није у сукобу с њим – закључује министарка за државну управу.

ЈОШ СЕ НЕ ЗНА КО ЈЕ СВЕ ФУНКЦИОНЕР

Кори Удовички каже да се још не зна које све категорије функционера постоје.

– Имам утисак да радна група неће лако доћи до одговора шта је то функционер. Залагаћу се да зараде функционера у извршној власти, од којих зависи функционисање управе за коју желим да буде ефикасна и на услузи грађанима, уђу у посебне законе. Ако си директор у здравственој институцији, министар или државни секретар, хајде да упоредимо те одговорности с одговорностима запослених – каже министарка.

Бојана Анђелић, Блиц

фото: РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5 (15) Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су …

Вучић прича о смањењу плата и пензија

3.8 (5) Председник Алексадндар Вучић данас је поновио да неће бити смањења плата у јавном …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *