fbpx

Саветник Томе гробара иначе месар по струци који је и кривично осуђиван за 10 месеци положио 20 испита на „факсу“

0
(0)

Саветник председника Николића за привреду Предраг Микић уписао је незаконито једну вишу школу, а потом се пребацио на другу, коју је завршио мимо процедура за само годину дана, пише Балканска регионална истраживачка мрежа.

Предраг Микић, дугогодишњи блиски сарадник Томислава Николића, незаконито је уписао Вишу техничко-текстилну школу у Лесковцу 2006. године, показује пресуда до које је БИРН дошао.

У истом граду, годину дана касније пребацио се у Вишу пословну школу где је за мање од годину дана положио свих двадесет испита. Први испит је положио у децембру 2007. године, а диплому више школе стекао је у октобру 2008. године.

Поступак стицања дипломе у овој школи у незабележено кратком року није био предмет кривичне пријаве, истраге и оптужнице која је подигнута 2010. године за дело фалсификовања уписне документације.

У оптужници стоји да је Предраг Микић дипломирани економиста, што указује да је после више школе завршио и факултет, али БИРН није дошао до кредибилне потврде о начину на који је он стекао ову академску титулу.

У Председништву Србије су одбили да дају податке где и када је Микић завршио факултет, док Микић није желео за БИРН да коментарише начин на који је уписао и завршио вишу школу.

Директор осуђен због фалисификовања докумената

Правоснажном пресудом Вишег суда у Лесковцу, 29. јула 2014. године, за дело злоупотребе службеног положаја осуђен је директор Више техничко-текстилне школе у Лесковцу Љубиша Миленковић на условну казну затвора у трајању од годину дана.

Доказано је да је Миленковић фалсификовао документа о упису Предрага Микића који никада није полагао пријемни испит. Овом пресудом није обухваћен Микић јер на суђењу није утврђена његова одговорност за фалсификовање докумената приликом уписа у школу.

Директор Више техничко-текстилне је потписао уписницу за Микића иако овај није ни полагао пријемни. На крају је директор осуђен због фалсификовања службених исправа и злоупотребе службеног положаја на условну казну затвора од годину дана.

Завршио школу три године пре рока

Када је напокон уписао жељену Вишу пословну школу Микић је веома брзо и успешно завршио студије.

Виша пословна школа из Лесковца је акредитована државна високошколска установа са традицијом од 40 година и тренутно има око хиљаду студената. У руководству Више пословне школе кажу за БИРН да се не сећају још неког студента сем Микића који је ову школу завршио за годину дана.

За мање од десет месеци Микић је положио двадесет испита са три различите године студија и већ у октобру 2008. године стекао звање економисте.

Иако се талентованим студентима у изузетним околностима омогућава да студирају по убрзаном програму, према сазнањима БИРН-а у случају студента Микића ова процедура није спроведена.

На питање да ли је Микић студирао по убрзаном програму, секретар школе Радомир Стојановић каже: „Не. Ми имамо систем који се примењује код врхунских студената, мада се то врло ретко дешава, али Микић није убрзано студирао“.

Микић по свему није испунио све предиспитне обавезе, нити је похађао предавања, тако да је валидност његове дипломе под знаком питања.

На питање, под којим околностима трогодишње студије могу да се заврше за годину дана, у Министарству просвете кажу да је неопходно тражити изјашњење директора и извршити увид у досије студента како би се могло конкретно одговорити.

Предузетник, саветник и студент

Пре него што је стекао диплому економисте на Вишој пословној школи у Лесковцу, имао је звање продавца мешовите робе које је стекао у Економско-трговинској школи у Приштини. Ову занатску школу завршио је 1982. године са довољним успехом и просечном оценом 2,2.

Предраг Микић слови за блиског пријатеља Томислава Николића још из времена док је председник био један од вођа Српске радикалне странке.

Њихову блиску везу можда најбоље демнострира податак из Катастра непокретности да је Микић власник више од четири хектара земље у Бајчетини надомак Крагујевца, родном месту и омиљеном пребивалишту председника Николића.

Микић је од 2012. године на функцији саветника за привреду председника Србије.

Поред блиске везе са Томиславом Николићем, на место саветника председника га је препоручила и богата пословна каријера. Микић има, или је имао, управљачке функције у бројним фирмама, претежно трговинским и грађевинским. Рођен је у Приштини, а већи део живота и радне каријере провео је у Краљеву.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГРЧКА ФАТАМОРГАНА – Украдена Србска митологија (историја)

5 (3) Када кажемо Грчка, поред летовања, прво што нам падне на памет је чувена …

Скандал у Скупштини: Маја Гојковић сазвала седницу на основу фалсификованих потписа бивших посланика

0 (0) Међу 154 посланика који су потписали захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *