Насловна / Србија / Економија / Банке незаконито наплаћивале трошкова обраде кредита, грађани могу да туже банке да им врате новац са затезном каматом
Банке незаконито наплаћивале трошкова обраде кредита, грађани могу да туже банке да им врате новац са затезном каматом 1

Банке незаконито наплаћивале трошкова обраде кредита, грађани могу да туже банке да им врате новац са затезном каматом

Врховни касациони суд је новом одлуком потврдио да је недозвољена наплате трошкова обраде кредита, саопштило је данас удружење банкарских клијената у Србији „Ефектива“.

„Банке су коначно изгубиле вишегодишњу битку у доказивању основаности наплате трошкове обраде кредита, јер је Врховни суд потврдио свој став да банка овај трошак може да наплати само ако је он реалан и само ако је корисник о њему претходно јасно и недвосмислено информисан, тако да ни на који начин не буде доведен у заблуду о којим трошковима је реч“, наведено је у саопштењу.

„Екектива“ је указала да су банке морале да у понуди пре закључења уговора о кредиту наведу шта чини трошкове обраде кредита, а не само да то наплате у процентуалном износу.

Банке су, како је наведено у саопштењу, „кориснике кредита доводиле у неравноправан положај, наплаћујући веће трошкове за обраду кредита вечег износа, што је у свом ставу потврдила и Народна банка Србије“.

По оцени „Ефективе“ банке у Србији су у последњих петнаестак година по основу наплате трошкова обраде кредита од својих корисника наплатиле неколико десетина милиона евра.

„Грађани сада у праницама могу да поражују повраћај тог новца, са затезном каматом. Застарелости за ове спорове нема, јер је по ставу Врховног касационог суда ова одредба ништава, а ништавост уговорне одредбе не застарева“, навела је „Ефектива“.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ" ОЈАДИЛА СРБИЈУ: Погледајте колико је коштао само долазак СНС-оваца из Крагујевца 11

БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ“ ОЈАДИЛА СРБИЈУ: Погледајте колико је коштао само долазак СНС-оваца из Крагујевца

На митинг „Будућност Србије“ из Крагујевца је, према нешто слободнијој новинарској процени, данас око поднева …

Фискални савет: Нацрт закона о кредитима у францима споран и носи фискалне ризике 12

Фискални савет: Нацрт закона о кредитима у францима споран и носи фискалне ризике

Фискални савет саопштио је данас да није оправдано да се буџетска средства користе за решавање …

Један коментар

  1. Reptili, znamo da postojite...

    A zasto gradjani da tuze? A zasto jos jednom sve na plecima naroda? Ne kapiram, ne razumem… Zasto prokleta Skupstina donese zakon u saradnji sa NBS kojim ce primorati banke da same vrate gradjanima oteto? Ili je mozda NBS takodje reptilska jevrejska banka, samo maskirana iza ovog imena? Da li se neki novinar sme upustiti u istrazivanje toga ko je zapravo vlasnik i ko upravlja Narodnom Bankom Srbije? Oduvek me je zanimalo da li je ona vlasnistvo srpskog naroda, ili jevrejskih reptila, kao sto je slucaj sa vecinom „nacionalnih“ banaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *