fbpx

Банке у страху од потреса

0
(0)

Девизни курс без очекиване стабилизације. Банкама више није стало до зараде на курсним разликама, већ да наплате одобрене кредите, чије су рате значајно порасле

Девизно тржиште је и даље нестабилно. Динар је ослабио и средњи курс евра код НБС износи 111,02. Народна банка Србије у уторак је симболично интервенисала на девизном тржишту износом од 10 милиона евра. Иначе, од средине 2008. године, до данас девизни курс је ослабио за 35 динара, а за толико је увећан сваки евро у рати дужника. У благој паници су и банке, којима више и није стало до добре зараде на курсним разликама, већ им је сада већа брига како да наплате дате кредите.

Грађани су у свакој опцији која им се нуди на губитку. Они са краткорочним обавезама имају шансу да своје кредите у еврима претворе у динарске, и тада немају валутни ризик, односно сваког месеца отплаћују исти износ рате.

Али такав зајам има већу камату, па самим тим и рату, као и неизвесност да ће остати на том нивоу, јер НБС своју референтну камату може да повећа у случају да буде приморана да брани зацртани ниво инфлације. То за собом повлачи и веће камате на зајмове у домаћој валути.

 ЈОШ СКУПЉЕ У БАНКАМА евро вреди од 113,60 до 113,90 динара. Грађани који отплаћују кредите по продајном курсу банке, морају да издвоје знатно више динара, односно и до три динара више, него они којима банке зарачунавају средњи курс НБС од 111 динара.

 Грађани са стамбеним кредитима немају никакав избор, осим да да сваког месеца све више издвајају за рате. Тако, неко ко је у лето 2008. године узео стамбени кредит са ратом од 300 евра по курсу од 76 динара, плаћао је рату од 22.800 динара, а данас 33.300 динара, или за 9.500 динара више.

С друге стране, грађанин који има готовински кредит у еврима, уколико га рефинансира у динарима, мораће да плати камату која је готово дупло већа од старе, односно око 24 одсто годишње.

Једина предност је да остатак дуга може да враћа на дужи рок, а то значи да ће банци враћати много више камате. Тако, на пример, неко ко још дугује 2.000 евра, ако се одлучи за рефинансирање у динарима, на пет година, банци ће вратити на крају отплате 300.000 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: У сред пандемије, Вучић жури на изборе пре него што дође до краха економије

4.9 (11) Немачки лист „Франкфуртер рундшау“ пише о журби власти у Београду, Загребу и Скопљу, …

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН: Вучић задужио Србију по 168 пута већој камати!

5 (24) Александар Вучић, председник Србије, успео је да за само један дан повећа јавни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *