Баш безбедно: Удвостручен број убистава у Београду

Баш безбедно: Удвостручен број убистава у Београду

БЕОГРАД – Статистика показује да је број тешких убистава у Београду у односу на претходну годину готово удвостручен, а починиоци су све чешће млади људи, преноси РТС.

У Београду се за првих пет месеци догодило 30 убистава, колико их је било током целе прошле године.

У масовном убиству у Иванчи страдало је 13 људи, али и поред тога број убистава је већи него раније. Осим тога, било је и 29 покушаја убиства. Викенд је најкритичније време, а убице и убијени све чешће су младе особе. Неретко, први пут схвате шта су учинили тек када дођу пред истажног судију.

“У највећем броју случајева они су јако уплашени. Пошто се ради о млађим пунолетним лицима, то су особе које су неосуђиване, мада има и изузетака када се ради о лицима која су осуђивана и који су били у домовима. Међутим, они су тада узбуђени, уплашени, наравно траже адвоката и траже неко саосећање”, каже истражни судија Снежана Ивановић.

У Србији се у последње три године у просеку догоди од 130 до 140 убистава. Према подацима Републичког завода за статистику, више убистава се догоди у војвођанском и региону Јужне и Источне Србије, него на подручју Београда.

После првог шока код истражног судије преступници по доласку на пријемно одељење Окружног затвора већ почињу да глуме добре момке.

“Уколико се ради о први пут осуђиваним особама за очекивати је да ће желети да оставе што бољи утисак приликом обављања интервјуа или приликом посматрања”, објашњава Горана Страхињић, начелница службе за третман у Окружном затвору у Београду.

Према броју убистава у 2010. Србија је оцењена као релативно безбедна земља.

Србија има стопу убистава 1,2 што значи да је боља од Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине, али не и од Словеније, Аустрије и Немачке.

У Монаку се није догодило ниједно убиство у 2010. години, док је најнебезбеднија земља на свету Хондуарас, где је стопа убистава 91,6.

Једино у случају да се не догоди ниједно убиство до краја године Србија би задржала стопу од 1,2 из 2010. године.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Владимир Гајић: Београд на води је приватна инвестиција браће Вучић

Владимир Гајић: Београд на води је приватна инвестиција браће Вучић

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је Београд на води …

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Протесни скуп адвоката почео је у 14 сати испред зграде Врховног касационог суда, а како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *