Београд на говнима: Једини град у Европи где се фекалије и даље испуштају директно у реке (видео)

5
(4)

Иако је познато да српска престоница нема систем за пречишћавање отпадних вода, па се сва канализација директно улива у Саву и Дунав, немогуће је навићи се на призор који се у Београду затиче сваки пут кад водоток река спадне и канализационе цеви испливају на површину. Тако нас и снимак на ком се види како фекална вода у Земуну куља у Дунав упозорава да би на том плану требало да се нешто што пре предузме.

На твитеру је објављен видео на ком се види како се фекална вода, у близини Пупиновог моста у Земуну, у широком млазу излива у Дунав.
Овај призор се ређе среће у току пролећа и лета кад се водостај Дунава подигне и заклони канализационе цеви.

Међутим, када ниво река опадне, не само што проблем посатаје очигледам, већ и непријатан мирис који се шири Дунавом постаје неподношљив.

Крајем јула су се тако многи грађани жалили да се на Новом Београду и Земуну осећа несносан мирис који “штипа очи”.


Одговорни аналитичар лабораторије за контролу квалитета амбијенталног ваздуха Градског завода за јавно здравље Београда Андреј Шоштарић је тада за Нова.рс објаснио да је главни узрок непријатних мириса канализација.

“Целокупна фекална канализација одлива се у речне токове. Постоји проблем и мањих водотокова – Топчидерска река, Миријевски поток. Постоје и легални и илегални токови. Када мало падне водостај – цев која иде на реку остане на сувом. У временским условима високих темпертура убрзава се распад органске материје и долази до непријатних мириса”, објаснио је том приликом Шоштарић.

Процењује се да годишње у Саву и Дунав излије 190 милиона кубика отпадних вода, што се може упоредити са 60.000 олимпијских базена или 19 милиона цистерни.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, директор представништва компаније ЦМЕЦ у Србији Ли Сјуећенг и директор ЈКП “Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић потписали су у јануару споразум о сарадњи у вези са финансирањем истражних и пројектантских радова за сакупљање и пречишћавање отпадних вода централног канализационог система Београда.

Том приликом је најављена изградња пет фабрика за пречишћавање отпадних вода у Београду, које би требало да буду готове у наредих пет година.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд од 18. новембра у поноћ обуставља ноћни градски саобраћај

5 (3) У БЕОГРАДУ ће од 18. новембра у поноћ привремено бити обустављен ноћни саобраћај. …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend