Европљани извршили више од 140 напада на 5Г предајнике: Земље ЕУ у паници, пројекат угрожен
фото: АФП

Европљани извршили више од 140 напада на 5Г предајнике: Земље ЕУ у паници, пројекат угрожен

5
(5)

Петнаест чланица ЕУ позвало је Европску комисију да одмах направи стратегију за борбу против дезинформација о телекомуникационој мрежи пете генерације, упозоривши да би ЕУ могла да пропусти правно обавезујуће рокове за постављање нове инфраструктуре.

Писмо Комисији потписале су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Кипар, Естонија, Финска, Грчка, Летонија, Литванија, Луксембург, Пољска, Португалија, Словачка и Шведска.

У писму се тражи да ЕК одговори на велики број теорија завере у Европи које су довеле до подметања пожара под телекомуникационе торњеве, преноси бриселски портал ЕУРАЦТИВ.

Широм Европе је од јануара до јуна пријављено 140 напада повезаних са 5Г, већином у Великој Британији и Холандији.

Потписнице писма траже од Комисије да нађе решење пре но што на мети напада буде будућа мрежна инфраструктура, у време пандемије корона вируса када је грађанима потребна веза велике брзине.

„Сведоци смо повећане активности покрета против 5Г мреже широм ЕУ. Желимо да нагласимо да вандализам над телекомуникационом инфраструктуром и ескалирајуће дезинформације о електромагнетним пољима и 5Г нису само претња по економију погођених земаља чланица, него такође онемогућавају ЕУ да испуни своје амбициозне циљеве у погледу 5Г“, наводи се у писму.

Писмо је упућено потпредседницама ЕК Маргарет Вестегар и Вери Јуровој и комесару за унутрашње тржиште Тјерију Бретону.

Комисија би стога требало да „примени мере које сузбијају дезинформације“ о изложености електромагнетним пољима и 5Г, и да едукује грађане да би подржали увођење те технологије у складу са циљевима ЕУ, сматрају потписници писма, преносе Новости.

По уредби из 2018. године, ЕУ је обећала да ће повећати развијање 5Г мрежа тако што ће пре краја 2020. обезбедити доступност 5Г радио спектра.

У оквиру акционог плана 5Г за Европу из 2016, државе су се обавезале да ће развијати своју инфраструктуру за телекомуникације наредне генерације. Ти циљеви укључују покретање сервиса 5Г у свим земљама-чланицама у бар једном већем граду до краја 2020.

Један ЕУ званичник је недавно за Еуроактив рекао да све чланице ЕУ имају законску обавезу да до краја године доделе 5Г фреквенцију мобилном оператору.

Међутим, наишло се на низ препрека. Поред подметања пожара под телекомуникациону опрему, постављање инфраструктуре је успорено због пандемије и геополитичких тензија између САД и Кине.

Земље ЕУ које су потписале писмо, истичу да „неповерење“ настало због дезинформација, може штетно да утиче на постављање инфраструктуре за мобилне мреже (торњеве и антене), као и на постављање бежичних приступних тачака у мањим местима.

Спутник, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ХАОС У БЕЧУ: Народ устао против корона мера, сукоби с полицијом и хапшења! (видео)

ХАОС У БЕЧУ: Народ устао против корона мера, сукоби с полицијом и хапшења! (видео)

5 (6) У Бечу је јуче одржан нови протест противника корона мера, а током демонстрација …

Најјача опозициона странка у Немачкој тражи излазак из ЕУ

Најјача опозициона странка у Немачкој тражи излазак из ЕУ

5 (1) Највећа опозициона странка, десничарска Алтернатива за Немачку (АФД), жели да Немачка изађе из …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend