Насловна / Србија / Београд, највеће складиште нуклеарног отпада у Европи!
Београд, највеће складиште нуклеарног отпада у Европи! 1

Београд, највеће складиште нуклеарног отпада у Европи!

Београд — Највеће складиште нуклеарног отпада у Европи, грађено по стандардима ЕУ, отворено у Винчи. Чека се трајна употребна дозвола.

Према речима Радојице Пешића, директор Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије, складиште ће задовољити потребе складиштења радиоактивног отпада са територије Србије у наредних неколико деценија. Он је за Б92 објаснио да ће се ту складиштити отпад који је и до сада у Србији настајао као медицински отпад, у индустријској производњи и научним истраживањима.

Нукеларни објекти Србије наводе да се у постојећим складиштима налази око 3000 кубних метара радиоактивног отпада, те да је због те и количине отпада који настаје свакодневно завршена изградња модерног и безбедног складишта, довољно великог капацитета.

“Планирано је да у то складиште буде премештен комплетан отпад из постојећих складишта, која ће потом бити демонтирана. На тај начин ће се сав радиоактивни отпад из наше земље бити ускладиштен безбедно и сигурно на једном месту”, саопштава то Јавно предузеће.

Београд, највеће складиште нуклеарног отпада у Европи! 2“Капацитет објекта је 8.500 буради од 200 литара и 100 транспортних контејнера у оквиру безбедног складиштења радиоактивног извора”, каже директор Радојица Пешић.

Ново складиште неће служити за одлагање нуклеарног горива јер је Србија већ отпремила нуклеарно гориво у Русију. Надлежни кажу и да ново складиште неће служити за евентуално одлагање радиоактивног отпада који настаје у другим државама, већ искључиво за складиштење радиоактивног отпада, који настаје у нашој земљи.

Како кажу у Нуклеарним објекитма Србије, ново складиште ће допринети успостављању међународних стандарда које је прописала Међународна агенција за атомску енергију.

Пешић је за 2012. годину најавио почетак демонтирања дотрајалог складишта отпада и његово пребацивање у ново складиште иначе како наводе први објекат у Винчи који је завршен “стриктно по законској процедури, од грађевинске дозволе, закључно са употребном, која је добијена пре месец дана”.

Изградњу овог складишта је почео Институт у Винчи 2007, а од оснивања НОС пре две године, то предузеће је у потпуности преузело тај посао.

  • На удаљености од само 13км изграђено је највеће складиште нуклеарног отпада у Европи.
  • Питање је, колико Србија производи нуклеарног отпада када јој је потребно највеће складиште у Европи?
  • Да ли складиште направљено због отпада Србије или Европе?
  • Због чега смо дозволили да постанемо највеће канта нуклеарног отпада у Европи, због чега “морамо” да чувамо нуклеарно ђубре целе Европе?

Шта можемо очекивати у будућности за нас и нашу децу? Подигнимо свест и учинимо нешто! Побунимо се и спречимо да наша будућност и будућност наше деце буду угрожене!

Учините нешто, за почетак пошаљите овај маил на што више адреса! Немојте ћутати причајте, упутите неупућене, учините нешто!


Срдачан поздрав,

Влада С.

 

Фејсбук Репортер

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову! 12

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову!

Председница странке Национално окупљање је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у …

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ! 13

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ!

Масовни помор пчела регистрован је у делу атара Kикинде, што је ојадило већи број пчелара …

2 Коментара

  1. horor…ko je to odobrio i zasto su strucnjaci cutali

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *