Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

5
(1)

Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године када у том сегменту неретко буде неславни лидер у Европи, па и у свету. Овог јутра, Београђани су се пробудили са маглом и отежаним дисањем на улицама, а званични подаци кажу да је наш главни град јутрос био најзагађенији на Старом контитненту, уколико се у обзир узму престонице. Иначе, загађенији од Београда јутрос су били Ваљево, Чачак, као и Нови Пазар који је „освојио светску бронзу“!

На сајту „Аир Висуал“, који се бави загађењем ваздуха у целом свету, Београд је око 10 часова био на шестом месту са коефицијентом 142, а испред српске престонице били су само Калкута (Индија), Шењанг (Кина), Њу Делхи (Индија), Лахоре (Пакистан) и најзагађенији Пекинг (Кина).

Дакле, Београд је овог јутра био најзагађенији у Европи, а имајући у виду податке „Аирвисуала“, читав Балкан је критичан са ваздухом.

Након престонице Србије, у ТОП 10 најзагађенијих ваздуха света нашли су се Сарајево на осмом месту (коефицијент 124) и Приштина на деветој позицији (112).

Beograd najzagađeniji u Evropi i šesti u svetu, Printscreen

Београд константно има проблема у ово доба године, а стручњаци загађење правдају великим бројем аутомобила, као и индивидуалним ложиштима које велики број грађана користи.

Градске власти, међутим, на челу са замеником градоначелника (како год то звучало) Гораном Весићем очигледно да не решавају овај проблем који може озбиљно да наруши здравље Београђана.

Главни град Србије је, према подацима „Аир висуал“ најзагађенији град у Европи, Међутим, уколико се погледају искључиво подаци за Србију, загађенији од Београда су Ваљево (коефицијент 149), Чачак (161), док је најзагађенији град Нови Пазар (167).

Beograd najzagađeniji u Evropi i šesti u svetu, Printscreen

Дакле, становници Новог Пазара могу да се „похвале бронзом“, пошто нажалост живе у трећем најзагађенијем граду на свету после Пекинга и Њу Делхија.

„Укинути индивидуална ложишта и прећи на еколошки прихватљива горива“

Андреј Шоштарић, физикохемичар за ваздух и загађења Градског завода за јавно здравље говорио је једном приликом на ову тему за Директно.рс. Он је казао да решење проблема загађења Београда лежи у потреби за укидањем индивидуалних ложишта и котларница и прелазак на горива која су еколошки прихватљива.

– Што мање треба користити угаљ, а што више даљинско грејање. Саобраћај је, такође, један од фактора који утиче на загађење. Потребно је користити новија возила, али оно што је за Београд кључно јесте смањење броја индивидуалних ложишта, као и то да се обезбеди проток саобраћаја, да не буде гужви и по могућству коришћење возила новије генерације – истакао је Шоштарић.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (15) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend