fbpx

Београдска пословна школа као сервис за финансирање пропалих фирми тајкуна блиских Вучићевом режиму

0
(0)

Према сазнањима БИРН-а Београдска пословна школа је током 2013. године презадуженим компанијама и ВК Раднички из Крагујевца позајмила седам милиона евра.

Како се наводи, то је урађено мимо закона и по налогу високих владиних функционера, новац није враћен, а надлежни негирају одговорност.

Иако јој је задатак да образује, београдска пословна школа током 2013. године је и спонзорисала. И то неколико компанија којима је на име краткорочне позајмице дато чак 781 милион динара.

Нико из ових компанија није желео да говори за Б92. Иако је школа део овог новца зарадила од наплате школарина, ова установа финансира се из буџета и зато је учињено кивично дело јер у Министарству финансија нису били упознати са транскацијама.

“Прекршено је више интерних аката унутар школе, директор је новац додељивао мимо сазнања савета и финансијског плана школе. Ради се о притисцима наблискијих структура власти јер је директор сам рекао, а још два независна сведока потврдила, да су у целом послу пресудну улогу имали људи из Владе Србије”, наводи Александар Ђорђевић из БИРН-а.
Упркос томе што су поједнии државници имали кључну улогу сав терет могао би да падне на бившег директора београдске пословне школе, будући да је он тај који је потписивао позајмице.

Илија Смарџиц, бивши директор који је давао новац није желео ни да потврди ни да демантује ове информације за Б92, упутио нас је на садашњег директора школе који је потврдио да се заиста догодила злоупотреба новчаних средстава током 2013. године.

“Ради се о томе да су персонално овај посао осмислили бивши директор школе и Борислав Милачић који је био у ‘Симпу’ у једном од органа чији је син, сада покојни, био директор ‘Контикија’ а који је био спонзор Радничког”, наводи Ђуро Ђуровић, директор Београдске пословне школе.

Време за враћање позајмица је истекло. Зато ће по налогу буџетског инспектора школа поднети пријаве за организовани криминал.

То ће, кажу, урадити чим почне школска година.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проглашена листа СНС у Шапцу, поништена Зеленовићева листа

5 (1) Повереник СНС за Шабац и први на листи те странке на локалним изборима …

Саша Радуловић: Из Србије се сваке године нелегално извуче четири милијарде евра

5 (7) Председник покрета „Доста је било“ (ЂБ) Саша Радуловић изјавио је да се сваке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *