Без одговора коме је влада доделила станове

Без одговора коме је влада доделила станове

БЕОГРАД – Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић изјавио је данас да та Агенција није добила од Републичке дирекције за имовину информације о томе коме је влада и по ком основу доделила станове.

Агенција је објавила на сајту да је од Републичке дирекције за имовину тражила информације о томе колико држава има станова, ко их и по ком основу користи, као и копије уговора о закупу за изабрана и постављена лица, а да им је та дирекција одговорила да не располаже подацима о томе ко тренутно користи и по ком основу станове.

“Податке нисмо добили тако да ћемо их поново тражити”, рекао је новинарима Стојиљковић и додао да ће бити упорни да добију тражене податке.

Он је навео да је фасцинантно да држава Србија нема поуздан инвентар сопствене имовине до краја развијен, што је огроман проблем.

“Имате државу чија Дирекција за управљање имовином не зна шта је све имовина државе”, рекао је Стојиљковић.

Он је истакао да постоји бојазан или сумња да се ради о сету развијених привилегија по којима су многи функционери, и бивши и садашњи, добијали станове.

Стојиљковић је подсетио да је Агенција током септембра поднела иницијативу за добијање података, као и да се укине или замени део Уредбе о додели станова у јавном сектору који се односе на могућност да функционери службене станове које су добили могу да откупе ван тржишних услова.

Он је навео да се Агенција није бавила становима који су запослени добијали по нормалним процедурама.

Како је наведено, Сектор за евиденцију и послове укњижбе Дирекције утврдио је да је “на дан 17. децембра у јединственој евиденцији државне имовине евидентирано укупно 4.668 корисника средстава у државној својини и 16.425 јединица станова”.

Агенцији је достављен извод Прегледа непокретности где је наведено да је укупна површина станова у својини државе 750 хектара 82 ара 41 метар квадратних и да је ревалоризована књиговодствена вредност 19.795.739.295,72.

У одговору Дирекције каже се и да у наведеној евиденцији нема података о томе ко је фактички корисник, односно закупац станова и да у формирању наведене евиденције активно учествују корисници средстава у државној својини, достављањем података из својих евиденција које су по закону дужни да воде.

У допису Агенцији наведено је да се у складу са Уредбом о решавању стамбених потреба изабраних и постављених и запослених лица код корисника средстава у државној својини стамбене потребе могу решавати давањем станова у закуп на одређено време и за службене потребе.

Агенција је најавила је да ће од Комисије за стамбена питања и распоред службених зграда и пословних просторија владе тражити информације о службеним становима датим на коришћење запосленим, изабраним и постављеним лицима, као и достављање одлука и уговора о коришћењу службених станова закључених са изабраним и постављеним лицима.

По добијању тражених података, Агенција ће размотрити који је најефикаснији начин да прибави податке о томе ко тренутно користи станове у државној својини по основу уговора о закупу закључених са корисницима средстава у државној својини.

 

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Гајић: Вучић на врху пирамиде организованог криминала, БИА терорише 70 година

Гајић: Вучић на врху пирамиде организованог криминала, БИА терорише 70 година

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је председник Србије Александар …

Само 15 одсто грађана Србије верује судству

Само 15 одсто грађана Србије верује судству

Миодраг Мајић: Правосуђе једноставно не успева да се избори за своју позицију. Поред свих мањкавости …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *