Без плате ради 55 хиљада запослених

0
(0)

Сваки тридесети грађанин Србије редовно одлази на посао, али за то не добија надокнаду. Највише закинутих је у Војводини, а 38.829 радника заради месечно мање од 15.000 динара.

У Србији је током прошле године чак 55.031 запослени месецима одрађивао своје пуно радно време, али кући није доносио ни динара. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, тачно оволико радника одлазило је редовно на посао, али за свој труд није примило никакву зараду. Није мало ни оних који су плаћени испод сваке цене, па тако још 38.829 радника није успело да „добаци“ ни до законског минималца и на крају месеца је подизало плату мању од 15.000 динара

– Међу онима који нису примали никакву зараду највише је било Војвођана – објашњавају у Заводу за статистику. – У овој северној покрајини плату није примало чак 15.579 радника. На другом неславном месту је регион јужне и источне Србије, где је без зараде остало 14.244. У Шумадији плату није добијало 13.129, а у Београду 12.079 запослених.

 У синдикатима кажу да је најтеже радницима у производњи, и то у дрвно-прерађивачкој и текстилој индустрији, као и онима у металском комплексу.

– Није ретко да радници остају дуже од годину дана на свом месту упркос томе што нису плаћени – каже Зоран Ристић из УГС ”Независност”. – То чине зато што се плаше да би одласком из фирме могли изгубити све заостале зараде. Зато остају месецима у предузећу и верују да ће им све те зараде и доприноси бити некада надокнађени.

Ристић додаје да је број оних који не примају плату још много већи, јер се ови статистички подаци односе само на оне који су легално запослени:

 – У сивој зони је око 600.000 радника, а половини се крше нека права из радних односа. Најчешће је баш реч о неисплаћеним и нередовним зарадама, и то највише осећају они који се баве трговином, туризмом, угоститељством и грађевином.

 И у Инспекторату рада кажу да се највећи број приговора односи управо на неисплаћене зараде.

 – Током прошле године обавили смо укупно 33.861 надзор из области радних односа, а чак 8.301 је био на захтев запослених – прецизира Предраг Перуничић, директор Инспектората за рад. 

 – Донели смо 1.526 решења којима је послодавцима наређено да исплате зараде и још 532 решења да им се, осим плата надокнаде и друга примања.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КАТАСТРОФА: Вучић нас задужује 30 милијарди евра, дупло више од свих претходних!

4.9 (11) Последњих месеци Вучић видно пати јер нема ни једну заоставштину – ни после …

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend