Русија, Кина и САД различито о трговини органима

Русија, Кина и САД различито о трговини органима

0
(0)

Представници водећих држава чланица Савета безбедности УН сложили су се вечерас да је потребно спровести истрагу о трговини органима косовских Срба, али нису били сложни у томе да ли истрагу треба да воде УН или ЕУЛЕX.

Представница САД у УН Розмари ди Карло рекла је да су САД за одлучну истрагу о свим озбиљним криминалним активностима, укључујући и трговину органима и додала да ЕУЛЕX ужива пуну подршку свих регионалних фактора.

 Говорећи на седници Савета безбедности посвећеној Косову и Метохији, Ди Карло је нагласила да су „неосноване и неодговорне сумње“ у истрагу коју предводи Џон Клинт Виљамсон, које су поједине државе изнеле на вечерашњем састанку.

Она је нагласила да није тачна тврдња да су истаге о ратним злочинима увек вођење под мандатом УН и као пример навела злочин у Ћушки о којем је вођена истрага у Србији.

„Очекујемо пуну сарадњу са истрагом коју спороводи Еулекс“, рекла је Ди Карло.

 Ди Карло је оштро осудила постављање блокада на северу Косова и нагласила да САД одбацују све покушаје „подривања легитимитета приштинских власти“.

 Она је нагласила да међународна заједница „жели мир и стабилност на Косову и целом западном Балкану“ и додала да је „сада време да Србија и Косово оставе иза себе прошлост и раде заједно на будућности“.

 Представник Русије у УН Виталиј Чуркин изразио је сумњу у то да међународни представници на КиМ поштују статусно неутрални став који тереба да спроводе у складу са резолуцијом УН 1244.

 Рекао је да је ситуација на северу Косова и даље суморна и да су припадници УНМИК-а често приморани да делују као ватрогасци и нагласио да у решавању проблема не сме да се прибегава сили већ да се тражи решење кроз политичке споразуме.

 „Морамо користити само мирна средства у тражењу решења“, рекао је представник Русије у УН и додао да упркос напорима да се негира улога УНМИК-а та мисија и даље представља главно међународно присуство на Косову и Метохији.

 Он је позвао међународну заједницу да прида већу пажњу православним верским споменицима и изразио забринутост због преноса функције заштите тих споменика са УНМИК-а на косовску полицију.

 Чуркин је изразио збринутост због начина на који ЕУЛЕX истражује наводе из извештаја Дика Мартија о трговини органима и умешаности неких лидера косметских Албанаца у ту трговину и заложио се за то да Савет безбедности преузме водећу улогу у тој истрази.

 Он је позвао несталне чланице Савета безбедности да подрже иницијативу да се истрага о трговини органима на КиМ пренесе на Савет безбедности УН.

 Представник Кине истакао је да је више страна уложило напоре да се ублаже тензије на северном Косову, али да основне узроке тензија у региону још треба елиминисати.

 „Изражавам наду да ће све стране да реше разлике дијалогом и да ће се трудити да избегну било какво једнострано деловање које може да погорша ситуацију“, рекао је представник Кине.

 Подвукао је да заједничка решења треба тражити у оквиру Резолуције 1244 и на основу дијалога две стране.

 Наставак дијалога је не само у интересу двеју страна већ ће такође допринети мир и стабилности у региону Балкана и у Европи, оченио је кинески представник.

 Кина, како је рекао, изражава велику зазбринутост због навода о трговини органина на КиМ и сматра да је забринутост Србије због тих навода оправдана. Он је подржао иницијативу да истрагу о трговини органима треба да воде УН.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби бившем британском дипломати: Код нас залудан поп и говеда крштава!

Срби бившем британском дипломати: Код нас залудан поп и говеда крштава!

1 (1) Бивши дипломата у БиХ Тимоти Лес сматра да је „нон пејпер“ који говори …

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

5 (3) Пратећи све оно што нам се у Србији у последњих тридесетак година дешава, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend