Безбедност у Југоисточној Европи вам је до мога, сад ће то Дачић и банана да среде…

5
(1)

Министар спољних и европских послова Словачке и председавајући ОЕБС, Мирослав Лајчак рекао је данас на отварању регионалног скупа у Београду да је дошло до великих промена на пољу безбедности пред којим су комплексне претње.

Лајчак је с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем и шефом мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом отворио дводневни регионални скуп о управљању и реформи сектора безбедности.

На скупу је 120 високих званичника и стручњака сектора безбедности из , представника академске заједнице и цивилног друштва, саоштила је Мисија ОЕБС-а у Београду.

„Сведоци смо брзог технолошког напретка и комплексних претњи по безбедност које су на помолу. Међутим, управљање и реформа сектора безбедности остају сталан елемент нашег глобалног и регионалног приступа безбедности“, рекао је Лајчак на отварању скупа у организацији Словачке као председавајуће ОЕБС и Секретаријата ОЕБС.

Лајчак је рекао да иако ОЕБС годинама подржава земље-чланице у областима које се тичу управљања и реформи сектора безбедности, још много је потребно урадити, „научити нове лекције“ и наћи нове области сарадње.

Додао да је циљ састанка у Београду да се извуку поуке из специфичних искустава Југоисточне Европе и да се установе области у којима у будућности може више да се сарађује.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Орицио, изрази је уверење да „вишедимензионални приступ безбедности“ носи низ могућности које тек треба искористити и да ова конференција представља одличну прилику да се тај потенцијал даље искористи.

Министар Дачић је рекао да Србија придаје велики значај реформи сектора безбедности, не само зато што је она била један од приоритета председавања Србије ОЕБС 2015. године, већ и јер је то значајан сегмент свеобухватних домаћих реформи у чему Србија, како је оценио, има значајне резултате.

Састанак у Београду је први у низу које организују Словачка, да би се боље разумео приступ ОЕБС-а управљању и реформи сектора безбедности, те да би ОЕБС на бољи начин могао да подржи државе своје чланице у реформама.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И тај „Бриселски споразум“ има дебело да одробијате говна велеиздајничка!

4 (4) СЕДМА годишњица од потписивања Бриселског споразума (19.априла) проћи ће као и претходне – …

Ангажовање Војске Србије у ванредном стању: Чуваће болнице, поште, аеродроме, граничне прелазе, аутобуске и железничке станице

1 (1) На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије које је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend