Битка за Будву (видео)

Око 80 полицајца са специјалном заштитном опремом распоређених у неколико кордона (по 20 људи) и појачани припадницима полиције у цивилству, извели су акцију деблокаде полицијске станице у Будви коју су пре тога опколили демонстранти, који се истине ради са правом буне, пошто је извршена класична политичка крађа у скупштини општине Будва, Све то је довело до насилне промене изборне воље народа који је иначе деценијама пљачкан од стране владајуће странке, и унело немир у овај град који је почео да се економски опоравља.

Грађани су том приликом пружили спонтан отпор. Полицијске снаге су користећи огроман број сузаваца (испаљено више десетина патрона на површину која није већа од 1 квадратног километра) успели да потисну неколико стотина грађана који су се налазили у центру града.

Већина комуникација у ужем језгру Будве је неупотребљива, или тешко проходна. На њима се налазе контејнери и жардињере. Последњи подаци говоре да током саме акције има и повређених. Код великог броја грађана који живе на овом простору регистроване су физичке реакције услед велике количине ЦС у ваздуху. Током акције полиције у објекат у коме су деца тренирала кошарку убачен је један сузавац, што упућује на висок ниво непрофесионализма али и бахатости која је испољена приликом ове интервенције.

Окупљени народ се организује и спрема за продужетак сукоба са полицијом која је углавном састављена од људства које је доведено са стране. Каменована је полицијска станица, као и истурени кордони полиције који имају непосредни контакт са демонстрантима. Полиција на ово одговара повременим испаљивањем сузаваца, и акцијама хапшења случајних пролазника.Могуће су блокаде магистралних путева Будва-Котор и Будва-Петровац.

Закључак: Демонстраната по различитим проценама на улицама Будве има око 300. Постоји тенденција да у наредним сатима њихов број порасте. Видљив је недостатак опреме за заштиту од специјалних хемијских средстава, које масовно употребљава полиција. Снаге МУПа- Црне Горе приликом данашње интервенције потрошиле су неколико комплета сузаваца и шок бомби. Приведено је неколико десетина људи (као и готово 90% високих функционера општине Будва из легитимне већине). Постоје информације да су се у Будву хитно упутили сви опозициони посланици црногорског парламента који су прекинули своје заседање, и који ће по свему судећи стати на чело демонстраната. У наредним сатима и данима за очекивати је да ће криза у овом граду ући у нову етапу ескалације.

У сваком случају Скупштина општине у прекомпонованом саставу тешко да ће икада моћи профункционише. Туристичка сезона је дефинитнивно изгубљена.

Борбени Ефективи

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шиптарски терористи бацили сузавац на Србе код Брњака, шаљу појачања из Приштине (видео)

Шиптарски терористи бацили сузавац на Србе код Брњака, шаљу појачања из Приштине (видео)

ТЗВ. косовске полицијске снаге бациле су сузавац на окупљене грађане код прелаза Брњак. У току …

ШОК ВУЧИЋИ! Где ти је сад српска застава да прошеташ са њом до Јариња и Брњака?

ШОК ВУЧИЋИ! Где ти је сад српска застава да прошеташ са њом до Јариња и Брњака?

Јутрос су специјалне јединице косовске полиције (РОСУ) у непосредној близини прелаза Јариње и Брњак заустављале …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *