понедељак , 21 септембра 2020
Избори Србија

Битка за гласове увелико почела

0
(0)

Скоро два милиона грађана Србије још размишља за кога ће гласати на изборима, политичари чине све да их придобију. Партије ће водити оштру кампању да би привукле неодлучне

У Србији је тренутно близу два милиона неопредељених бирача, и на тај ”капитал” рачуна свака политичка опција. На странкама је да их привуку на своју страну. Кампања ће ту одиграти значајну улогу, и због тога ће, наравно, бити жестока.– У периоду између избора, само 20 одсто грађана зна да ће изаћи на изборе и за кога ће гласати – каже, за ”Новости”, Марко Благојевић, програмски директор ЦеСИД-а.

Цвијетин Миливојевић, директор агенције ”Прагма”, сматра да суштински нема много неопредељених, али да има много оних који не желе да кажу за кога ће гласати.

Шта је то због чега ће се гласачи определити да глас поклоне одређеној партији?

АФЕРЕ На неопредељене бираче утичу афере које се лансирају током предизборне трке, али само ако су добро темпиране. – Уколико је афера кулминирала неколико дана пред изборе, па и недељу-две уочи избора, имаће велики утицај. Али ако је прошло више времена, заборави се – каже Благојевић.

 – Велики утицај на одлуку бирача имају догађаји уочи самих избора – наглашава Благојевић. – Сетимо се како је потписивање ССП и довођење ”Фијата” у Крагујевац наглавачке обрнуло изборни резултат 2008. године.

Срђан Богосављевић, директор ”Стратеџик маркетинга”, сматра да ће се грађани опредељивати на основу поверења које стекну у странку и њеног лидера:

– Неопредељени су углавном људи који не прате свакодневно политику и на њих може много да утиче и околина.

Он верује да ће борба за неопредељене бити жестока и да би се кампања могла свести на дискредитацију противника.

Корпус неопредељених је главни резервоар гласова. Да ли странке могу очекивати да ће гласачи других партија ”прелетети” код њих?

– Могуће је само преотимање гласова унутар блокова – сматра Благојевић. – У једном блоку су ДСС, напредњаци и радикали, а у другом ДС, ЛДП и УРС. Гласови се преливају унутар њих, али не и између њих. Једино социјалисти узимају и од једних и од других. Ту улогу некада је имао ДСС.

Миливојевић има другачије мишљење, па каже да ће највише гласова бити ”очерупано” демократама:

– ЛДП ће с једне стране да нагриза старо бирачко тело ДС, које представља мало оштрију грађанску опцију. Део бирача може да им ”отме” и ДСС, а део социјалисти.

У странкама су свесни да су грађани разочарани. Партијски функционери кажу да ће им у привлачењу бирача главни аргументи бити програми, а не афере и дискредитација противника.

– Борићемо се за гласове тако што ћемо грађанима представити резултате које смо постигли у време ове владе, упознаћемо их са програмом који намеравамо да спроведемо и са кадровима који ће га спроводити – каже, за ”Новости”, Ђорђе Милићевић, портпарол СПС.

Милан Кркобабић, потпредседник ПУПС, објашњава да ће понудити заштиту пензионера по принципу ”три П” – пензије прате плате. А осталим грађанима концепт социјалне заштите и покретање привредне активности за такозвани трећи сектор.

Јоргованка Табаковић, функционерка СНС, уверава да се напредњаци неће бавити аферама:

– Борићемо се против негативних појава, злоупотреба новаца, положаја…, а не против чланова и људи из других партија.

 

Новости


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *