fbpx

Блокада рачуна ДС, држава не може да буде гарант кредита

0
(0)

БЕОГРАД – Рачуни Демократске странке у банкама у Србији су блокирани због кредита подигнутог код Развојне банке Војводине. Док из ДС кажу да је проблем настао јер чекају сагласност Министарства финансија да се део средства које странка добија из буџета преусмери за измиравање кредита, из тог министарства поручују да такав захтев није у складу са законом.

Министарство финансија и привреде саопштило је данас да је правно немогуће да буде гарант за кредите које политичке партије подижу за различите намене, а да захтев ДС да то министарство отплаћује месечне рате за отплату кредита није у складу са законом.

Демократска странка за финансирање редовног рада добија сваког месеца из буџета износ од 19.092.439,00 динара који се исплаћује редовно, до десетог у месецу за претходни месец и тај износ се искључиво у складу са законом уплаћује на рачун странке који је отворен за финансирање редовног рада, наведено је у саопштењу.

Средства која су буџетски опредељена за финансирање редовних активности свих политичких странака се, како се додаје, редовно сваког месеца исплаћују из буџета.

Што се тиче захтева Демократске странке да ово министарство уплаћује месечне рате за отплату кредита који је ова странка подигла у Развојној банци Војводине за финансирање изборне кампање, и то преносом буџетских средстава директно на наменски рачун који је Демократска странка отворила за отплату тог кредита, указујемо да такав захтев није у складу са Законом о финансирању политичких активност, напомињу у министарству.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је неће дозволити да се испуни захтев Демократске странке да се њен дуг за изборну кампању исплаћује из средстава за редовно финансирање месечних активности.

„ДС тражи да се крши закон (о финансирању политичких странака) и ја то нећу да дозволим“, рекао је Динкић.

Он је истакао да је „запрепашћен“ изјавама људи из ДС-а и додао да је сав новац за кампању исплаћен у време владе претходног премијера Мирка Цветковића.

Динкић каже и да је запрепашћен чињеницом да је ДС добила вишемилионски кредит за кампању од Развојне банке Војводине без средстава обезбеђења, „што ниједан предузетник, ни привредник у Србији не може да добије“.

„Велико питање је како су могли да добију толики кредит без обезбеђења, а сада траже да се крши закон да би вратили тај кредит и то је просто недопуство“, оценио је Динкић.

Демократска странка је у поступку регулисања обавеза насталих у време изборне кампање, речено је у тој странци.

Износ који странка добија из буџета као парламентарна странка је више него довољан да би се редовно сервисирале све обавезе по том основу, наводе у ДС.

Проблем је, како објашњавају, настао јер се већ висе од два месеца чека сагласност Министарства финансија да се део средства које странка добија из буџета преусмери на рачун банке ради измиравања кредита.

ДС верује да је реч о застоју у процедури који ће ускоро бити отклоњен.

Функционер Демократске странке Божидар Ђелић изјавио је раније данас да странка два месеца чека одобрење Министарства финансија да средства из буџета, које припадају ДС, буду усмерена за исплату обавеза Развојној банци Војводине.

„Ми смо се задужили у кампањи и чекамо два месеца да нам Министарство финансија одобри да средстава која добијамо из буџета буду усмерена на банку. Надам се да то није неки притисак на нашу странку“, рекао је Ђелић за РТС.

 

Фонет-Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *