БОЈКОТ „Ако купујете хрватско, размислите још једном“

0
(0)

Београд – Национална организација потрошача Србије позвала је потрошаче да због најновијих мера Хрватске приликом куповине робе предност дају домаћим производима.

Та организација је позвала потрошаче да „још једном размисле“ при куповини робе пореклом из увоза и Хрватске, а како би се сачувала домаћа производња и заштитили српски пољопривредни произвођачи.

Хрватска је усвојила мере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници и уз то за 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ, што се односи на Србију.

„Ова мера очигледно има за циљ заштиту хрватског тржишта од јефтинијих производа из суседних земаља, пре свега Србије“, наводи Национална организација потрошача Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија још једном показати да је конструктивна и толерантна, али да неће игнорисати хрватске мере на српске производе и успеће да заштити домаће произвођаче и извознике.

Поводом ванцаринских баријера које је Хрватска увела приликом увоза пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ, министар трговине Расим Љајић је реч о драстичном кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању и најавио да ће Србија због тога да се обрати Европској комисији И тражити да се преиспита одлука званичног Загреба.

Огласио се и министар спољних послова Ивица Дачић који је рекао да ће Влада Србије наћи начин да реагује адекватним мерама на одлуку Хрватске и да Загребу „неће бити свеједно“.

Потпредседница владе Зорана Михајловић изјавила је да мере које је увела Хрватска не доприносе бољем економском повезивању земаља у региону, да није изнанадјена тим потезом, али и да ће Влада Србије наставити да води јасну и одговорну политику.

Вести, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миодраг Зец: На политичком тржишту сва роба је фалш

5 (3) Професор економије Миодраг Зец оценио је да је вирус који прети Србији опаснији …

Дубравка Стојановић: Вучић ће покрасти и бојкотоване изборе

4 (4) Бојкотом се не добија ништа, а изласком на изборе добија се нешто мало. …

2 Коментара

  1. Isto tako su nas 1989. godine pozivali da bojkotujemo slovenačku robu i bacamo „Gorenje“ belu tehniku sa balkona… 😀 😀 😀

  2. Национална организација потрошача, сада се сетила да позове потрошаче, зар то не би требала да буде трајна акција, да се да предност домаћој производњи? Разлози су бројни , није само револт на одлуку Хрватске владе. За шта ли ви примате плате , док тргујете здрављем српскр сиротиње несрећници…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *