понедељак , 21 септембра 2020

Борба за реке Старе планине, ноћна дежурства и ланац на мосту

4.6
(12)

Мештани Топлог Дола, Темске и других села у том делу Старе планине, потпомогнути планинарима и љубитељима природе из Ниша, Пирота и Kњажевца организовали су данас протест у Топлом Долу због најављеног градње деривациони мини хидроелектране (МХЕ) на Топлодолској реци.

Инвеститор Драган Јосић није се данас појавио са багерима као што је то мештанима Топлог Дола најавио прошле недеље, али су Топлодолци сигурни да он није одустао од изградње и да ће се ускоро опет појавити у њиховом селу.

Мештани који су данас учествовали на протесту казали су агенцији Бета да су због страха од доласка багера почели да организују и ноћна дежурства, а мост који води преко реке почели су преко ноћи да везују ланцем и катанцем.

Топлодолци су подсетили да је МХЕ коју хоће да гради Јосић само једна од укупно седам коју инвеститори прижељкују да изграде у том делу Старе планине, а то би, како наглашавају, значило да би у цевима нестало 43 километара њихових као „суза чистих“ планинских река.

Миљан Стојановић из Топлог Дола рекао је да инвеститор жели да изгради МХЕ на Топлодолској реци иако нема комплетну документацију.

„Он има папир из Завода за заштиту природе који му омогућава да добије пројектну документацију, али не и добијање грађевинске дозволе. Србијашуме су му ставиле до знања да не може да почне да гради МХЕ док не добије тај папир, али и поред тога је најавио да ће данас да дође са багером и почети да ради“, истакао је Стојановић.

Према Стојановићевим речима, мештани Топлог Дола се од фебруара ове године боре за своју реку, јер не желе да она заврши у цеви.

„Ми смо раније били мирно село, а сада је овде ратно стање, дежурамо даноноћно. Он најављује да ће градити, ми ћемо да се бранимо и видећемо шта ће даље да буде“, рекао је Стојановић.

Миња Николић (66) из Темске казала је да су се и мештани тог села организовали како би одбранили реку од инвеститора и изградње МХЕ.

„Имали смо синоћ збор и 32 мушкарца и ја пријавили смо се да сваке ноћи дежурамо на Мртвачком мосту иза села. Багер поред нас неће моћи да прође. Морамо тако, ако Топлодолци остану без воде остаћемо и ми“, изјавила је Николић.

Подршку мештанима на протесту дао је данас и одборник опозиционе одобриничке групе „Најбоље за Пирот“ у пиротској Скупштини Зоран Стојановић.

„Градоначелник Пирота Владан Васић је главни креатор свих МХЕ на Старој планини. Он је без одлуке Скупштине дао инвеститору у Топлом Долу једини пут који од села води ка Бабином зубу. Мештанима је то једина веза до имања. Шта би радили уколико би инвеститор почео да укопава у пут огромне цеви јер нема где на друго место да их постави“, казао је Стојановић.

Он је истакао да су мештани полако почели да се враћају на своја имања и села на Старој планини, а села би се потпуно угасила уколико би остала без воде.

„Мештани чувају стоку и годишње испоруче око 500 телади, то је корист и за њих и за друштво. Велика неправда би се учинила овом становништву изградњом МХЕ“, нагласио је Стојановић.

Ивица Вељковић из Дојкинаца рекао је на протесту да су топлодолски и дојкиначки део најлепши део Старе планине, али да инвеститори који граде МХЕ желе да све то униште.

„Овде је природа нетакнута, вода може да се пије са извора, а они хоће да је ставе у цеви. Нестале би тиме бројне аутохтоне врсте риба и инсеката“, изјавио је Вељковић.

Подршку мештанима дали су и планинари ПД „Преслап“ из Ниша. Начелник тог планинарског друштва Ненад Стевановић истакао је да ће се планинари борити са мештанима до самог краја како би сачували Топлодолску и друге реке у том делу и више десетине водопада на њима.

Мештани су поновили на протесту да реке Старе планине за њих значе живот и да би, у случају да им их инвеститори униште, једино могли да полицију своје куће бензином и да се одселе.

Они су истакли да стару кућу коју је у селу купио инвеститор, а која је изгорела пре два дана, нису они запалили већ верују да је то учињено како би се мештани „оцрнили“ као што је то учињено и са мештанима Раките.

Бета

фото: Милијан Стојановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Забранити изградњу деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији Ваљева

0 (0) Одборници Странке модерне Србије (СМС) у Скупштини града Снежана Спајић и Рафаило Митровић …

Мештани стали у одбрану реке: Протест због изградње мини хидроцентрала у селу Злот (видео)

5 (3) Мештани у селу Злот код Бора окупили су се у суботу јутро како …

Један коментар

  1. Poštvani,
    Više puta sam kmentarisao o MHE, da ne mogu da se grade na taj način uništavanje ekologije.
    Nudim mobilne MHE koje ne uništavaju ekologiju, ima ih u raznim velićin s ma I načinu rada… neke je moguće proizvesti za dva do tri dan s I postaviti, treba vrlo malo uložiti novca… potražite me, imam I prijatelja u Pirotu’… možemo zaposliti I ljude za proizvodnju MBILNIH MHE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *